Chambolle-musigny premier cru

Wojciech Gogoliński04.03.2010 00:54

Czerwone wino francuskie AOC z Burgundii, produkowane wyłącznie z winogron odmiany pinot noir uprawianych na 22 klimatach o łącznej powierzchnia 60 ha w gminie Chambolle-Musigny, w środkowej części podokręgu Côte de Nuits. 

Leżakowanie – od 5–20 lat. Charakterystyka podobna do chambolle-musigny, ale o pełniejszym i delikatniejszym zapachu i smaku.


Klimaty chambolle-musigny premier cru (25)
: Les Véroilles, Les Sentiers, Les Baudes, Les Noirots, Les Lavrottes, Les Fuées, Les Grands Murs, Aux Beaux Bruns, Aux Echanges, Les Charmes, Les Plantes, Aux Combottes, Derrière la Grange, Les Gruenchers, Les Groseilles, Les Combottes, Les Feusselottes, Les Chatelots, Les Cras, Les Carrières, Les Chabiots, Les Amoureuses, Les Borniques, Les Hauts Doix, La Combe d’Orveau.

 

FB