Henschke

Wojciech Gogoliński21.03.2014 20:27

założona w 1848 r. rodzinna winiarnia w Keyneton (Eden Valley, Australia Południowa), która produkuje kultowe wino Hill of Grace (HoG) z owoców pochodzących z najstarszej winnicy w Australii.

Oprócz niego wytwarza kilkanaście innych win w łącznej liczbie ok. 40 tys. skrzynek w apelacjach Eden Valley, Barossa i Adelaide Hills. Winiarnia jest dziś prowadzona przez Stephena Henschke (winemakera) i jego żonę Prue (winogrodniczkę).

Fot. ArchiwumHenschkowie przywędrowali całym rodem do Australii z Dolnego Śląska, z Kutschlau (dziś Chociula pod Świebodzinem). Na antypodach kontynuowali tradycje zielonogórskiego winiarstwa.

W 1914 r. stał się cud – rodzina objęła w posiadanie najbardziej pożądany dziś kawałek winiarskiej ziemi w całej Australii – niewielką winnicę Hill of Grace (Wzgórze Łaski), położoną na pagórku naprzeciw małego kościółka luterańskiego w Keyneton. Posadził ją w połowie XIX w. jeden z członków rodziny Nicolaus Stanitzki. HoG – w przeciwieństwie do drugiego kultowego australijskiego wina Grange Penfolds – jest o wiele bardziej bardziej tajemnicze. Jest go znacznie mniej, nie bywa pokazywane na targach, nie jest sprzedawane nigdzie na kieliszki – można je kupić jedynie na zasadach alokacji wraz z innymi winami, i to tylko wtedy, gdy jest się wpisanym na magiczną listę oczekujących.

FB