Kabinett

Wojciech Gogoliński15.11.2010 23:18

 

Kabinett (niem.)- jeden z 6 typów niemieckich win jakościowych z deklaracją typu Qualitätswein mit Prädikat, która oznacza, że winogrona użyte do wyrobu wina osiągnęły przeciętną, ale pełną dojrzałość,
zależnie od regionu i odmiany winogron około 67–82° Oechslego, czyli ich moc potencjalna waha się w granicach 8–11% (moc min. to 7%), a wino cechuje się lekkością, delikatnością i niską zawartością alkoholu. Są to najczęściej wina wytrawne, rzadziej półwytrawne. Zawartość cukru przeciętnie 3,5–4,5 g/l. Leżakują w butelkach krótko, najwyżej około 3 lat, ale niekiedy (najlepsze roczniki) nawet 7–8 lat. Wino nie może być sprzedawane przed 1 stycznia po zbiorach. W przeszłości nazwa „Kabinett” była zapisywana z angielska jako „Cabinet” i wywodzi się od określenia kredensu, gdzie trzymano lepsze wina.

(niem.)- jeden z 6 typów niemieckich win jakościowych z deklaracją typu Qualitätswein mit Prädikat, która oznacza, że winogrona użyte do wyrobu wina osiągnęły przeciętną, ale pełną dojrzałość, zależnie od regionu i odmiany winogron około 67–82° Oechslego, czyli ich moc potencjalna waha się w granicach 8–11% (moc min. to 7%), a wino cechuje się lekkością, delikatnością i niską zawartością alkoholu.

 

Są to najczęściej wina wytrawne, rzadziej półwytrawne. Zawartość cukru przeciętnie 3,5–4,5 g/l. Leżakują w butelkach krótko, najwyżej około 3 lat, ale niekiedy (najlepsze roczniki) nawet 7–8 lat. Wino nie może być sprzedawane przed 1 stycznia po zbiorach. W przeszłości nazwa „Kabinett” była zapisywana z angielska jako „Cabinet” i wywodzi się od określenia kredensu, gdzie trzymano lepsze wina.

Twój komentarz
FB