kagor (cagor)

Wojciech Gogoliński06.10.2014 13:14

czerwone wzmacniane wino, uważane za jedno z najsłynniejszych win wschodniej Europy. Czarne, mocne i słodkie, niepsujące się, stąd łatwe w przechowywaniu, szybko zyskało uznanie wiernych i stało się liturgicznym winem prawosławia.

Jego tradycja łączy się z winami z francuskiego okręgu Cahors, które zasmakowały carom Rosji (głównie Piotrowi I). Na jego wzór zaczęto wytwarzać wina na południowych rubieżach imperium, zwłaszcza że dostawy z Francji w czasie rewolucji francuskiej uległy zmniejszeniu.

Dziś wytwarzane głównie na Ukrainie, w Mołdawii, Gruzji, Bułgarii, Rumunii, Azerbejdżanie i Rosji, ale spotykane także w innych krajach. Powstaje najczęściej z odmian: saperawi, merlot i cabernet sauvignon. Techniki produkcji są różne, od alkoholizacji aż po termowinifikację. W ostatnich latach winiarze z Cahors przypomnieli sobie o kagorze i wystąpili o zastrzeżenie nazwy własnej. Kagor zatem prawdopodobnie zniknie. W Mołdawii już zaczyna się używać określeń typu „paschał”.

Czas Wina nr 70

Twój komentarz
FB