Kobieta z charakterem

Na pierwszy rzut oka Cheryl sprawia wrażenie kruchej i filigranowej. Rzeczywiście taka jest, ale tylko wizualnie. Drobna, niewysoka, bardzo szczupła, o serdecznym, szczerym uśmiechu od razu zjednującym ludzi. Ale także, jak pokazało życie, to kobieta zdecydowana, głęboko wierząca w swoje przekonania i potrafiąca o nie walczyć.

Chociaż decyzję o założeniu rodzinnej winiarni i tworzeniu win na swój rachunek podjęli wspólnie z mężem, Davidem, pochodzącym z rodziny od pokoleń zawodowo związanej z geologią, to jej przodkowie od 1870 roku parali się uprawą winorośli.
Win co prawda sami nie robili, tylko sprzedawali doskonałej jakości owoce producentom, ale w rodzinie winogrodnicze tradycje i wiedza na ten temat były zakorzenione na dobre. Najważniejsze, że jak przyszła odpowiednia pora, Cheryl potrafiła zrobić z nich właściwy użytek.
fot. archiwum Thorn ClarkePodczas gdy David uparcie szukał najlepszych siedlisk pod shiraza w czerwonej dosłownie i w przenośni Dolinie Barossa, Cheryl wpadła w oko działka Mount Crawford w Dolinie Eden idealna pod uprawę wysokiej klasy białych odmian. Stacja meteorologiczna regularnie odnotowująca najniższe temperatury w Australii znajduje się na szczycie wzgórza, obecnie tuż nad winnicą obsadzoną rieslingiem, chardonnayfrancuska odmian białych winogron, jedna z najbardziej rozp... (...) i pinot gris. Zapoczątkowanie uprawy pinot gris też jest zasługą Cheryl, która z godnym podziwu uporem doprowadziła do jego nasadzeń mając wizję powstających z jego owoców wyśmienitych win. Okazuje się, że się nie pomyliła, a prawdziwie siedliskowe białe wina w portfolio Thorn-Clarke to istne perełki. Winnica znajduje się na stromych zboczach Mount Crawford na nieurodzajnych glebach co sprawia, że winoroślVitis vinifera.. musi ciężko walczyć o przetrwanie – wydajność jest tu ograniczona, ale za to jakość winogron – wyjątkowa, co skutkuje fantastycznie intensywnymi smakami i wyrazistym charakterem poszczególnych win odmianowych.
Inna sprawa, że jak doskonała i naprawdę wysokiej klasy nie byłaby ta biel, i tak na pierwszym planie wśród powstających w winiarni win plasują się te powstające z shiraza w czystej postaci lub z dodatkami. To nim nieustannie Barossa stoi, chociaż wśród uprawianych przez rodzinę Clarke odmian znajduje się też cabernet sauvignonfrancuska, klasyczna, najbardziej rozpowszechniona i popular... (...), merlotjedna z bardziej rozpowszechnionych i popularnych czerwonych... (...), malbecfrancuska odmiana czerwonych winogron uprawianych głównie ... (...), petit verdot czy graciano.
Odmianowe shirazy powstają tu w kilku liniach bardzo wyraźnie różniąc się między sobą zarówno pod względem charakteru jak i ceny. Ta rozmaitość dowodzi, jak wiele oblicz potrafi mieć jeden tylko szczep nie bez przyczyny słynący w świecie z wyjątkowej zdolności do odzwierciedlania w winach niuansów siedliska, z którego pochodzi.
Oczywiście nie bez znaczenia jest też wiek winnic, a trzeba pamiętać, że w posiadaniu rodziny wciąż pozostaje zakupiona przez ojca Cheryl – Rona – w 1870 roku winnica Clifton Park uważana za jedną z najstarszych obsadzonych shirazem winnic w Australii, do dziś rodząca doskonałej jakości winogrona. Ale by regularnie otrzymywać na konkursach oceny powyżej 90 punktów nie trzeba robić win z owoców aż tak wiekowych krzewów; te pochodzące z pierwszej zakupionej przez Davida pod koniec lat 80. ubiegłego wieku trzydziestotrzyhektarowej winnicy Kabininge w zupełności wystarczą. Wina z linii William Randell czy Shotfire z wielką kolekcją medali są tego najlepszym dowodem.
Osiągnięcia rodziny Clarke nie umykają także uwadze najważniejszego krytyka winiarskiego Australii – Jamesa Hallidaya – regularnie przyznającego winiarni w swoim przewodniku Australian Wine Companion pięć gwiazdek, czyli największą możliwą liczbę.