Lungarotti

Wojciech Gogoliński08.06.2015 20:10

jedna z najbardziej znanych i wpływowych dziś włoskich rodzin winiarskich z Umbrii, która przywróciła ten mało znany pod tym względem region na winiarską mapę Włoch i świata.

Fot. LungarottiJej nestorem był Giorgio Lungarotti (1910–1999), który pod koniec lat 50. ub. wieku razem z żoną Marią Grazią zaczął przekształcać małą rodzinną winiarnię z przedmieść miasteczka Torgiano (w pobliżu Perugii) w nowoczesną wytwórnię oraz propagować najnowsze metody upraw. Za sukcesem firmy przyszły kolejne apelacje nadawane umbryjskim winom. Światową sławę Lungarottim przyniosło słynne czerwone Rubesco (DOC Torgiano) oraz jego ekskluzywna wersja Rubesco Riserva (DOCG Torgiano Rosso Riserva). Dwie główne wytwórnie rodziny znajdują się dziś w Torgiano i Montefalco. Głową rodziny nadal pozostaje Maria Grazia, ale interesem kierują jej dwie córki – Chiara i Teresa. Dlatego nic dziwnego, że działają one w ruchu Le Donne del Vino – Kobiety Wina.
Aktywność rodziny przejawiła się także w założeniu w Torgiano słynnego Muzeum Wina, a później także Muzeum Oliwek i Oliwy, które są dziś największymi atrakcjami tego miasteczka. Niemal w jego centrum znajduje się również okazały, acz wtopiony we wzgórze luksusowy hotel z wine spa – Tre Vaselle, w którym jeszcze do niedawna odbywał się coroczny włoski konkurs winiarski – Banco d’Assaggio dei Vini d’Italia.

Czas Wina nr 71

FB