Nightingale (Myron S. Nightingale)

Wojciech Gogoliński18.01.2011 10:34

(1915–1988) amerykański winemaker, jeden z najważniejszych w historii kalifornijskiego winiarstwa. Twórca potęgi firmy Beringer Wine Estates Company, którą doprowadził do światowej sławy.

Pracował w niej w latach 1971–1984. Już zaczynał tam pracę, był uznaną sławą. Zawsze ściśle współpracował ze swoją żoną Alice, która przeżyła go o 7 lat. Był przez pewien czas przewodniczącym Amerykańskiego Stowarzyszenia Enologii. Doradzał również innym winiarniom, m.in. Italian Swiss Colony.

Jako jeden z pierwszych rozpoczął praktykę fermentowania i dojrzewania chardonnay w beczkach. Zadziwił także świat, kiedy w r. 1959 stworzył w Kalifornii pierwsze wino „typu” sauternes czy tokaj aszú. Uczynił to w warunkach całkowicie sztucznych, odtwarzając we wnętrzu winiarnianego hangaru warunki naturalne – nawilżając delikatnie kiście winogron odmiany sémillon i szczepiąc je szlachetną pleśnią. Wino nazywało się Nightingale Cresta Blanca’s Premier Sémillon 1959. Później tę praktykę zastosowano również do odmiany sauvignon blanc.

Dziś owoce do produkcji Nightingale pochodzą z należącej do Berngera winnicy Bale Lane i zbiera się je w pełni dojrzałe oraz zdrowe, ale nie przejrzałe (non-late-harvest), kiedy stężenie cukru osiągnie poziom ok. 24°Briksa. Kiście układa się na półkach w pojedynczych warstwach i spryskuje mieszaniną wody z pleśnią. Czyni się tak ponad 30 godzin, aż stężenie cukrów osiągnie poziom ok. 33°Briksa. Wtedy owoce tłoczy się i fermentuje.

Nightingale uznaje się za jedno z najczystszych win botrytyzowanych na świecie. Młode wino kosztuje ok. 40 dolarów za półbutelkę.

Fot. Beringer Vineyards Myron Nightingale

Czas Wina nr 50

FB