Unico

Wojciech Gogoliński27.04.2012 11:47

jedno z nasłynniejszych win świata, produkowane w okręgu Ribera del Duero (DO Ribera del Duero), w gminie Valbuena de Duero, z odmiany tempranillo (ok. 80–85%) z dodatkiem odmian cabernet sauvignon, merlot i malbec (ich proporcje są różne w zależności od rocznika).

W latach suchszych zawartość odmiany tempranillo wzrasta. Fermentuje i wstępnie dojrzewa w dębowych tankach. Średnia wieku krzewów – ok. 40 lat. Wydajność – 15–20 hl/ha. Dojrzewa w bardzo skomplikowany sposób przelewane wielokrotnie między nowymi oraz różnymi wiekiem beczkami i zdarza się, że może rekordowo spędzić w beczce nawet 16 lat! (rocznik 1970). Niekiedy po dojrzeniu w małych beczkach ponownie trafia do dębowych tanków. Do tego dochodzi starzenie w butelkach. Wytwarzane niemal zawsze w wersji rocznikowej gran reserva i rzadziej w wersji nierocznikowej – Unico Reserva Especial. Produkcja – ok. 100 tys. but. Wytwarzane przez firmę Vega Sicilia.

Fot. Archiwum

Czas Wina nr 56

FB