University of California, Davis (UCD, UC Davis, Davis)

Wojciech Gogoliński11.05.2012 11:47

położony na powierzchni ponad 2 tysięcy hektarów w północnej Kalifornii, na zachód od Sacramento, założony w 1905 roku publiczny uniwersytet, który – oprócz wielu innych wydziałów – posiada najlepszy na świecie ośrodek winogrodniczy i enologiczny oraz badawczy (w obu dziedzinach).

Z UCD wywodzi się (lub prowadzi tam zajęcia) wielu najlepszych winemakerów.

Na UCD prowadzone są badania nad chemią wina, ich chorobami i wadami, dojrzewaniem, nowymi podkładkami, filokserą. Powstają nowe klony i odmiany winorośli. To stąd wywodzi się wiele najnowocześniejszych technologii i technik stosowanych na co dzień w winiarstwie.

Fot. ArchiwumNa Uniwersytecie Davis zapoczątkowano i rozwijany jest jeden z najważniejszych programów badawczych w historii światowego winiarstwa – badania nad DNA poszczególnych odmian winororośli, co zrewolucjonizowało nasze pojęcie o rozwoju różnych szczepów i ich pokrewieństwie.

UCD należy do 10 najlepszych szkół wyższych w USA. Cały kampus jest czterokrotnie większy od miasteczka Davis i z uwagi na rozmiar jako jedyny w Kalifornii posiada własne lotnisko. Od 1915 roku uniwersytet wydaje własny dziennik „The California Aggie”, największą gazetę w całym hrabstwie Yolo, w którym się znajduje. Roczny budżet uczelni to prawie 4 mld dolarów, w dodadtku – wskutek nowoczesnych rozwiązań technologicznych – cały kampus jest w dużym stopniu samowystarczalny energetycznie.

Czas Wina nr 56

FB