welschriesling (wälschriesling, riesler)

Wojciech Gogoliński03.02.2011 10:54

biała odmiana winogron uprawiana głównie w środkowej i środkowo-południowej Europie. Jej pochodzenie nie jest znane i raczej nie ma nic wspólnego z Francją, choć niektórzy próbują ją stamtąd wywodzić.

Niemiecki prefiks „welsch” nic nie mówi o jej historii, informując jedynie na to, że nie wywodzi się z obszaru państwa Franków. Jednak już słowiańskie „vlaški” lub „laški” wskazują albo na Włochy, albo na Walachię (Wołoszczyznę), krainę na pograniczu Rumunii i Serbii (Vlaški Kraj), gdzie do dziś jest szeroko uprawiana. Odmiana jest bardzo ceniona, zwłaszcza za dobrą kwasowość, i używana do wyrobu markowych produktów. Dojrzewa późno i daje wina o jabłkowym, cytrusowym i lekko korzennym zapachu, przeważnie lekkie. Chętnie wykorzystywana do produkcji win z wyróżnikiem. Nie ma nic wspólnego z odmianą riesling (ryzling reński).

SYNONIMY: Chorwacja (graševina), Czechy (ryzlink vlašský), Słowacja (rizling vlašský), Słowenia (laški rizling), Włochy (riesling italico), Węgry (olaszriesling, olasz rizling).

Fot. Archiwum

Czas Wina nr 41

FB