Nie znam się na kwiatach i właściwie wcale tego nie żałuję. Może przez to, że w zasadzie wszystkie rośliny, które po biurach (redakcjach) stoją, kwiatów nie mają (lub mają je chwilowo), a zmusza się mnie do ich podziwiania i podlewania.
Lubię kwiaty, kiedy pachną, a nie wyglądają. Myślę, że większości z nas łatwiej się nauczyć rozpoznawania zapachów owocowych, niż tych pochodzących od poszczególnych kwiatów. Wielu (także mnie) najłatwiej przychodzi rozpoznawanie kwiatu wina – jak w sherry. Ale nie o to nam tu chodzi.
Zapach konkretnych kwiatów to immanentna cecha wielu odmian winorośli i w konsekwencji – wielu win. Róża, akacja, lipa, rumianek, piwonia, geranium, kwiat jabłoni czy pomarańczy – tym tropem poszliśmy dziś, starając się wyodrębnić kwiatowe zapachy w winach, które proponujemy Państwu w naszej układance. Ale nie ograniczaliśmy naszej wyobraźni – i proszę zobaczyć, co wymyśliliśmy!
Dorota Romanowska
Lama di Pietra Nero di Troia
Cantina Diomede, Farnese Vini
IGP Puglia
Justyna Korn-Suchocka
DornfelderNiemiecka odmiana czerwonych winogron, uprawianych głównie... (...) Trocken(niem.) wytrawne.. QbA
Weingut(niem.) winnica, gospodarstwo winiarskie.Termin odnosi się ... (...) Heinrich Vollmer
Palatynat, Niemcy
Dornfelder to na wskroś germański szczep. Stworzony w niemieckich laboratoriach ledwo pół wieku temu już zdystansował większość tradycyjnych starszych kuzynów – dziś jedynie spätburgunder (pinot noirPinot noir należy do wielkiej rodziny rodziny pinotów i&nb...) jest w Niemczech częściej uprawianą czerwoną odmianą. Rzadko objawia się na naszych stołach, a przecież z racji kwiecistego bukietu wino to mogłoby w cuglach wygrać nie tylko 8 marca w ogólnopolskim biegu do kwiaciarń. Bo prócz pięknego aromatu posiada i kwasowość, i owocowość, i taninę, może lekko zielonkawą, za to jak ulał pasującą do naszych kapuściano-mięsnych nawyków.
MuscatMuscat to jedna z najstarszych, najpopularniejszych i&n... Ottonel
Huba Szeremley
Badacsonyregion winiarski w zachodnich Węgrzech, leżący nad półn... (...), Węgry
Muskat wszystkim kojarzy się z czymś słodkim. Tym większe zaskoczenie, gdy po powąchaniu tego wina, podczas którego mocne winogronowo-jaśminowe aromaty potwierdzałyby to przypuszczenie, docieramy do bardzo rześkiego i w pełni wytrawnegookreślenie wina, w którym, teoretycznie, cały cukier na d... smaku. W swojej budowie dość tęgie, co wynika z siedliska położonego na brzegu Balatonu, na stoku wygasłego wulkanu Badacsony. Słońce operuje tam podwójnie, bo odblask promieni odbity od tafli jeziora dubluje jego oddziaływanie. Do tego dochodzą bazaltowe czarne skały otaczające winnice od północy, nagrzewające się w dzień, a oddające swoje ciepło w nocy. Wino świetne na aperitifnapój alkoholowy (rzadziej bezalkoholowy) podawany przed po... (...), do lekkich dań wegetariańskich lub rybnych. Muscat Ottonel to jedno ze sztandarowych win Szeremleya. Najlepiej smakuje oczywiście na tarasie restauracji Szent Orban w Badacsony, ale jeżeli się tam wkrótce nie wybieracie, kupcie kilka butelek i przy sprzyjającej wiosennej pogodzie wypijcie je na własnym tarasie.
Wojciech Gogoliński
Altum Gewürztraminerodmiana białych winogron uprawianych głównie w północne... Auslese(niem.) zbiór wyselekcjonowanych kiści.Jeden z 6 typów ni... (...)
Weingut Heinrich Vollmer
Palatynat, Niemcy
U nas wino z gewürztraminera, tej najbardziej aromatycznej odmiany na świecie, ma złą prasę. Że zapachy róży, miodu akacjowego, marmolady pomarańczowej, pelargonii i egzotycznych kwiatów. No i korzeni! Że każdy je rozpozna, że to za proste, „babskie”. A ja powiem tak: guzik mnie to obchodzi, nie smakuje wam, nie pijcie! Nie lubicie zapachu kwiatów, róży – kłamiecie! Nie lubicie pierników – łżecie! Wszyscy lubią!
W dodatku jest dla mnie gewürztraminer winem energetycznym. Dobrze zrobiony nigdy nie powodował skrzywienia na twarzy, raczej uśmiech i ożywczy przypływ sił życiowych oraz radosne nastawienie do wszystkiego, co wokół.
Wojciech Giebuta
Individo Fetească Neagră
rumuńska, klasyczna odmiana czerwonych winogron u...
Châtaeu Vartely
Bugeac, Mołdawia
Odmiana ta powstała w Siedmiogrodzie (dzisiejsza Transylwania) około 1930 roku jako naturalna krzyżówka lokalnych szczepów grasă i fetească albă. Jej winogrna dają zazwyczaj wytrawneokreślenie wina, w którym, teoretycznie, cały cukier na d..., świeże wina o wysokiej kwasowości i specyficznym aromacie.
To właśnie bukiet skłonił mnie do wybrania feteaski do naszego wiosennego zestawu. Wino jest lekko pikantne, nieco uszczypliwe, a jednocześnie niebywale owocowe. Pełne zapachów ciemnych owoców, bardzo dojrzałych, ale jednocześnie świeżych – jedzonych prosto z krzaka jeżyn, czarnego bzu i ciemnych czereśni. To zapachy, które wiosną zapowiadają nam słoneczne upalne lato…
Artur Boruta
Verus Rieslingbiała odmiana winogron uważana za jedną z najlepszych i n...
Verus
Podravje, Słowenia
Verus Riesling zachwyca zapachem i smakiem. Cechuje go bardzo klasyczny charakter rieslinga pozwalający mu stanąć w szranki z najlepszymi niemieckimi wcieleniami tego szczepu. Wino jest bardzo świeże, wręcz cytrusowe w zapachu z wyraźnymi kwiatowymi nutami akacji i lipy. Z wiekiem rozwijają się w nim też zapachy miodu, cynamonu i suszonych owoców moreli.
Nie mogę powstrzymać się przed zacytowaniem opisu Fiony Beckett, która napisała w „The Guardian”, że uwielbia kwiatowy aromat tego wina, gdyż „pijąc je, czujesz się tak, jakbyś zanurzał stopy w krystalicznym górskim strumieniu”.
Nie pozostaje mi więc już nic innego, jak życzyć podobnych wiosenno-winiarskich uniesień podczas degustacji win z obecnego wyboru redaktorów. Na zdrowie!