Piemont podbija Nowy Jork. Barolo & Barbaresco World Opening

Winnice Barolo
Winnice w Barolo | fot. W. Gogoliński

Z wielkim animuszem postanowiły winiarskie władze Piemontu zaznaczyć swoją obecność na arenie światowej. W pierwszych dniach lutego w Nowym Jorku odbędzie wielka degustacja baroloczerwone wino włoskie DOCG z regionu Piemont, produkowane z...barbaresco  włoskie czerwone wino DOCG z Piemontu, wytwarzane... z nowych roczników. Zaproszono jedynie setkę najważniejszych specjalistów z całego świata, ale później impreza rusza w objazd po Stanach Zjednoczonych i Chinach.

„Wina już dojechały, wszystko gotowe” – donoszą podekscytowane nowojorskie i włoskie gazety. Barolo & Barbaresco World Opening (BBWO) odbywa się po pierwszy z taką pompą – do tej pory to władze regionalne zapraszały corocznie dziennikarzy, by pochwalić się nowymi rocznikami na miejscu, w Albie. Tym razem wydarzenie zapowiada się iście imponująco, a całość przeniesiono do Nowego Jorku.

Być może (choć raczej na pewno) wpływ na to ma niezwykła okoliczność. Oto pokazany zostanie po raz pierwszy oficjalnie mityczny rocznik 2016 barolo, uważany dotąd nieoficjalnie (według tych, którzy spróbowali) za największy w historii tego wina. Wszystko na to wskazywało już podczas zbiorów, gdzie ledwie przefermentowane winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) ukazywało nieprawdopodobny potencjał. Takie też oceny zbiera od kilku miesięcy barolo 2016 podczas „pokątnych” degustacji różnych specjalistów. Dość powiedzieć, że osobne szpalty poświęciły mu różne największe niewiniarskie magazyny, jak choćby „Forbes”. Te winiarskie – „przebierają” nogami, by oficjalnie zdać relację. Wbrew wcześniej zapowiedziom, uruchomiono także sprzedaż biletów dla wszystkich chętnych, ale te degustacje będą się odbywały tylko wieczorami.

Pierwsze warsztaty oraz spotkanie z dwustoma producentami odbędzie się czwartego lutego, następnego dnia będą już tylko degustacje. Specjaliści podkreślają, że to największe wydarzenie w historii przeprowadzone z takim rozmachem, a poświęcone zaledwie dwóm apelacjom. Zadaniem specjalistów będzie ocena barolo i barbaresco z obu roczników, zaś wyniki zostaną podane do publicznej wiadomości wieczorem podczas galowej kolacji w michelinowskiej restauracji World Trade Center.

Źródła: m.in. winemag.it, „Forbes”