Brunello di montalcino

    Biondi-Santi Brunello di montalcino
    Biondi-Santi Brunello di Montalcino

    Brunello di montalcinoBrunello di montalcino to czerwone włoskie wino DOCG z ... (...) to czerwone włoskie winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) DOCG z Toskanii, produkowane z winogron odmiany sangioveseSangiovese to najważniejszą czerwoną odmianą Włoch. Upr... (zwanej lokalnie brunello), uprawianej na powierzchni około 1,25 tysiąca hektarów w gminie Montalcino, leżącej około 40 kilometrów na południe od Sieny, w prowincji Siena, nad rzekami Ombrone, Asso i Orcia.

    Brunello di montalcino w skrócie

    • Klimat – typowo śródziemnomorski, ze średnimi opadami około 700 mm rocznie (głównie w miesiącach wiosennych)
    • Gleby – zróżnicowane z uwagi na pofałdowanie terenu: gliniaste, wapienne, łupkowe i nieco tufiastych
    • Moc minimalna – 12,5% (przeciętnie 13–14%)
    • Dojrzewanie – 4 lata (z czego minimum 2 lata w dębowych beczkach i 4 miesiące w butelakch, często jednak cały okres dojrzewanie wynosi ponad 10 lat), wersja riserva  (wł.) rezerwa; określenie odnoszące się do win... musi dojrzewać co najmniej 5 lat (z czego 3 lata w beczkach i 6 miesięcy w butelkach)
    • Ekstrakt – min. 24 g/l.
    • Kwasowość – 5 g/l.
    • Początek sprzedaży – 5 lat po zbiorach (riserva po 6 latach).
    • Wydajność – 52 hl/ha.
    • Produkcja – około 40 tysięcy hektolitrów (około 4 mln butelek razem z rosso di montalcino).
    • Liczba producentów – około 200
    • DOC – 1968
    • DOCG –1980
    • Temperatura podawania – około 18–20°C; z reguły potrzebna jest dekantacjaprzelewanie wina do karafki. Przeprowadza się ją w dwóch ... (...) wina
    • Podawanie – cięższe potrawy, czerwone mięsa, z rusztu i w sosach, wędliny, dziczyzna, grzyby, trufle, dojrzałeokreślenie degustacyjne stwierdzające, że wino osiągneł... (...) sery
    Brunello di montalcino
    Fot. archiwum B-S.

    Charakterystyka

    W nosie bogaty, intensywny bukiet o odcieniu korzennym (pieprz, cynamon), figowym, herbacianym, często wiśniowym i śliwkowym, z nutami wanilii i konfitur. W ustach wytrawneokreślenie wina, w którym, teoretycznie, cały cukier na d..., ekstraktywne, o ciepłym, zharmonizowanym, długim i mocnym smaku.

    Historia

    Inaczej niż w przypadku pozostałych wielkich win włoskich, brunello di montalcino nie może poszczycić się wielowiekową tradycją produkcji, choć na obszarze tej gminy wino wytwarzano od około 3,5 tysiąca lat. Jest ono wytworem inwencji jednego zapalonego winiarza o imieniu Ferruccio Biondi-Santi (znany także jako Clemente Santi), chemika i farmaceuty. W drugiej połowie XIX wieku, w końcowej fazie zwalczania filokserygatunek mszycy, niezwykle groźny szkodnik winorośli.Atak m..., rozpoczął on w swoich winnicach próby z sadzeniem klonu odmiany sangiovese grosso (bardziej odpornego na filokserę), zwanego lokalnie brunello di montalcino (tak też nazwał swoje wino). Określenie brunello pochodzi od lekko brązowawego zabarwienia skórek owoców tego klonu.

    W roku 1870 na wystawie sieneńskiej po raz pierwszy zaprezentował nowe wino z roczników 1863 i 1865. Jakkolwiek próby były zachęcające, a wino wyśmienite, mieszkańcy Toskanii zrazu przyjęli nowy produkt dość chłodno — w tamtych czasach miejscowi byli raczej przyzwyczajeni do lżejszych wyrobów, jaśniej zabarwionych, a nawet lekko perlistych. Sukces przyszedł nieco później, po roku 1880, a rocznik 1888 (pięć butelek z tego rocznika przechowuje się do dziś) uznaje się za jeden z najlepszych w historii. W roku 1988 prezydent Włoch Francesco Cossiga wziął udział w obchodach stulecia tego wspaniałego rocznika. W latach 20. i 30. ubiegłego wieku niewiele firm winiarskich zdecydowało się na produkcję wina na sposób zaproponowany przez jego twórcę, ale po II wojnie światowej wino było już bardzo trudne do kupienia. Przełom przyszedł dopiero w latach 60. ub. wieku wraz z przyjęciem nowego systemy klasyfikacji win i przyjęciu systemu apelacyjnego. Brunello di montalcino uzyskało status DOC, replantowano stare winnice, a wytwórnie znacznie się zmodernizowały. W roku 1975 wyprodukowano około 800 tysięcy butelek wina, a w roku 1995 — już 3,5 miliona flaszek. Nie bez wpływu na popularność wina był również gwałtowny rozwój turystyki, szczególnie tej zza oceanu.

    Sangiovese
    Sangiovese | fot. archiwum B-S.

    Od roku 1985 zrazu nieregularnie, a później już corocznie pod koniec lutego organizowana jest dla dziennikarzy i importerów impreza degustacyjna Bienvenuto Brunello, w czasie której przyznaje się gwiazdki (w przedziale 1–5) dla nowego rocznika wina oraz ocenia wina aktualnie wchodzące na rynek, czyli 5–letnie brunello i 2–letnie rosso di montalcino. Jeszcze pod koniec lat 80. w wydarzeniu brało udział dwudziestu kilku wystawców, dziś jest to wielkie międzynarodowe wydarzenia z około 150 firmami dającymi swoje wina na zamkniętą dla dziennikarzy degustację. Impreza jest dodatkowo połączona z podobnymi wydarzeniami organizowanymi przez Consorzio Chianti Classico (Chianti Classico Collection) oraz Consorzio di Vino(wł.) wino.. Nobile di Montepulcianowłoska odmiana czerwonych winogron uprawianych głównie w ... (...) (Anteprima di Vino Nobile di Montepulciano).

    Nie tylko chianti! Wina Toskanii