sancerre

    Winnice w okolicy miasteczka Sancerre
    Winnice w okolicy miasteczka Sancerre

    SancerreSancerre to francuskie białe wino AOC z regionu Dolina... to francuskie białe winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) AOC z regionu Dolina Loary (Okręg Centralny), produkowane z wyłącznie z odmiany sauvignon blancjedna z najbardziej rozpowszechnionych na świecie białych ..., uprawianej na powierzchni około trzech tysięcy hektarów na glebach gliniasto-wapiennych (terres blanches), kamienistych (caillottes), kamienisto-wapiennych i gliniastych, leżących na lewym brzeg Loary (naprzeciwko równie słynnej apelacji Pouilly-Fumé).

    Sancerre w skrócie

    • Moc – min. 10,5% (często 12–13,5%)
    • Zawartość kwasów – 5–6 g/l
    • Dojrzewanie — krótko, do kilku miesięcy (po 3–4 latach zwykle wino traci swoją świeżość)
    • Wydajność – 40 hl/ha
    • Produkcja – około 120 tysięcy hektolitrów
    • AOC – 1959

    Charakterystyka

    Zapach bardzo wyrafinowany, owocowy (agrest, cytrusy), kwiatowy (akacja, jaśmin), roślinny (bukszpan, janowiec, liście czarnych porzeczek). W ustach wytrawneokreślenie wina, w którym, teoretycznie, cały cukier na d... i ekstraktywne, często długie.

    Przez wielu uważane za najlepsze białe wino na świecie — przeważnie jest okrąglejsze i mniej wytrawne od największego konkurenta chablisBiałe wino francuskie AOC z Burgundii, produkowane wyłącz... (...). W niewielkich ilościach jest także wytwarzane w lekkiej wersji czerwonej i różowej z odmiany pinot noirPinot noir należy do wielkiej rodziny rodziny pinotów i&nb..., ale te dwie wersje klasą nie dorównują wersji białej, nie są też specjalnie cenione na świecie.

    Królowi Henrykowi IV (1553–1610) przypisuje się opinię, że sancerre jest najlepszym winem, jakie kiedykolwiek pił, i gdyby pili je wszyscy, we Francji nie byłoby wojen religijnych. Jeśli ta wypowiedź jest prawdziwa, to jest nieco kontrowersyjna, bowiem sam król brał czynny udział w owych wojnach, i to po obu stronach frontu.

    Czytaj więcej

    Powrót francuskiego sauvignon