sancerre

    Winnice w okolicy miasteczka Sancerre
    Winnice w okolicy miasteczka Sancerre

    Sancerre to francuskie białe winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) AOC z regionu Dolina Loary (Okręg Centralny), produkowane z wyłącznie z odmiany sauvignon blancjedna z najbardziej rozpowszechnionych na świecie białych ..., uprawianej na powierzchni około trzech tysięcy hektarów na glebach gliniasto-wapiennych (terres blanches), kamienistych (caillottes), kamienisto-wapiennych i gliniastych, leżących na lewym brzeg Loary (naprzeciwko równie słynnej apelacji Pouilly-Fumé).

    Sancerre w skrócie

    • Moc – min. 10,5% (często 12–13,5%)
    • Zawartość kwasów – 5–6 g/l
    • Dojrzewanie — krótko, do kilku miesięcy (po 3–4 latach zwykle wino traci swoją świeżość)
    • Wydajność – 40 hl/ha
    • Produkcja – około 120 tysięcy hektolitrów
    • AOC – 1959

    Charakterystyka

    Zapach bardzo wyrafinowany, owocowy (agrest, cytrusy), kwiatowy (akacja, jaśmin), roślinny (bukszpan, janowiec, liście czarnych porzeczek). W ustach wytrawneokreślenie wina, w którym, teoretycznie, cały cukier na d... i ekstraktywne, często długie.

    Przez wielu uważane za najlepsze białe wino na świecie — przeważnie jest okrąglejsze i mniej wytrawne od największego konkurenta chablisBiałe wino francuskie AOC z Burgundii, produkowane wyłącz... (...). W niewielkich ilościach jest także wytwarzane w lekkiej wersji czerwonej i różowej z odmiany pinot noirPinot noir należy do wielkiej rodziny rodziny pinotów i&nb..., ale te dwie wersje klasą nie dorównują wersji białej, nie są też specjalnie cenione na świecie.

    Królowi Henrykowi IV (1553–1610) przypisuje się opinię, że sancerreSancerre to francuskie białe wino AOC z regionu Dolina Loa... jest najlepszym winem, jakie kiedykolwiek pił, i gdyby pili je wszyscy, we Francji nie byłoby wojen religijnych. Jeśli ta wypowiedź jest prawdziwa, to jest nieco kontrowersyjna, bowiem sam król brał czynny udział w owych wojnach, i to po obu stronach frontu.

    Czytaj więcej

    Powrót francuskiego sauvignon