Jura

    region winiarski we wschodniej Francji, w departamencie Franche-Comté, leżący między Burgundią i Szwajcarią, na północ od Sabaudii.

    Często traktowany razem z Sabaudią jako jeden region – Jura i Sabaudia. Jura to obszar o szerokości 6 i długości 80 km, położony na wysokości 250–470 m n.p.m. u podnóża Alp. Klimat – śródkontynentalny, chłodny, o ostrych zimach i ciepłych suchych jesieniach, pozwalających na dojrzewanie winogron, oraz z ciągłym zagrożeniem wiosennymi przymrozkami. Gleby marglowe o różnych odcieniach, z dużą ilością wapieni (na obszarach podgórskich) i glin (na nizinach). Powierzchnia winnic AOC – 1,8 tys. ha. Roczna produkcja win AOC – około 111,1 tys. hl. Autoryzowane odmiany winogron: białe – chardonnay (zwane tu także gamay blanc lub

    melon d’arbois; 45% upraw) i savagnin (zwane także naturé); czerwone – poulsard (zwane także poulssard), trousseau i pinot noir. Przycinanie – w większości systemem guyot. Z uwagi na trudne warunki klimatyczne dopuszczalna jest szaptalizacja win. Na obszarze Jury produkuje się wina białe, różowe, czerwone i musujące o kontrolowanej nazwie pochodzenia AOC; białe: côtes du jura, arbois, l’étoile; różowe: côtes du jura, arbois; czerwone: côtes du jura, arbois; musujące (określane także jako crémant du jura): arbois mousseux, côtes du jura mousseux i l’étoile mousseux. Specyfiką regionu jest produkcja tzw. win żółtych (vin jaune): côtes du jura, arbois, l’étoile i château-chalon, oraz win słomkowych (vins de paille): côtes du jura, arbois, l’étoile. W regionie wytwarza się w niewielkich ilościach słynne wino likierowe (mistellę) AOC – macvin du jura z moszczu gronowego alkoholizowanego winiakiem z wytłoków.

    NAJBARDZIEJ ZNANE FIRMY. Gaspard Feuillet, Château Béthanie, Domaine Berthet-Bonded, Fréderic Lornet, Henri-Marie.

    CHARAKTERYSTYKA. Z uwagi na położenie często uogólnia się charakterystykę miejscowych win, porównując je do burgundzkich i szwajcarskich. Tymczasem wina te mają swój lokalny koloryt, podbudowany używaniem miejscowych, endemicznych odmian winogron. Już w średniowieczu było tu 40 sklasyfikowanych odmian, a wzrost popularności chardonnay i pinot noir to moda końca XX wieku. Absolutnym hitem regionu – oczywiście dla tych, którzy je lubią – są wina żółte, produkowane na szerszą skalę, podobnie jak hiszpańskie sherry. To niemal jedyne takie miejsce we Francji. Podobnie jak wina słomkowe, wina żółte stanowią rzadkość w tym kraju. Bardzo cenione są również tutejsze wina musujące crémant du jura, robione z odmiany chardonnay z ewentualną domieszką pinot noir.W Jurze urodził się i wychował Ludwik Pasteur, którego rodzina miała istniejącą do dziś winnicę niedaleko Arbois. Obecnie należy ona do firmy Henri-Marie (największej w regionie).