Rheingau

    region winiarski w południowo-zachodnich Niemczech, leżący na prawym brzegu Renu (który tutaj osiąga miejscami 600–800 m szerokości), w okolicach miasta Wiesbaden, osłonięty Wzgórzami Taunus.

    Główne miasta winiarskie – Johannisberg i Rüdesheim. Klimat – ciepły, o łagodnych zimach i stosunkowo gorących latach. Gleby – lessowe, łupkowe, kamieniste i gliniaste. Powierzchnia winnic – około 3,3 tys. ha. Roczna produkcja wina – około 260 tys. hl (8. miejsce w Niemczech), z czego 67% przypada na wina QmP i 33% na wina QbA Średnia wydajność – około 83 hl/ha. Liczba rejonów upraw: Bereich – 1 (Johannisberg), Grosslage – 10, Einzellage – 119. Najpopularniejsze odmiany winogron: riesling (81%), spätburgunder (pinot noir; 10%), müller-thurgau (3%). Struktura produkcji – 88% prod. przypada na wina białe. Obszary wyrobu win o kontrolowanej nazwie pochodzenia: Bereich Johannisberg (Grosslage: Burgweg, Daubhaus, Deutelsberg, Erntebringer, Gottesthal, Heiligenstock, Honigberg, Mehrhölzchen, Steil i Steinmächer). Najbardziej znani producenci – Allendorf, Friedrich Altenkirch, Georg Breuer, Robert Weil, Hans Lang, Abtei Sankt Hildegard, Schloss Johannisberg, Schloss Reinhartshausen, August Kessler, Schloss Vollrads, Kloster Eberbach, J. B. Becker, August Eser, Prinz von Hessen, Johannishof, J. Jung, Graf von Kanitz, Freiherr zu Knyphausen, R. König, Peter Jakob Kühn, Franz Künstler, Freiherr Langwerth von Simmern, Josef Leitz, Schloss Schönborn, Staatsweingut Assmanshausen, Domdechant Werner’sches.

    CHARAKTERYSTYKA. Wina z Rheingau – przynajmniej od najbardziej znanych producentów – należą do światowej czołówki win białych, szczególnie wina robione z rieslinga. Pod tym względem w Niemczech ich jedynym konkurentem jest Mozela, choć wina z obu regionów dość wyraźnie się różnią. Rheingauskie ceni się także dlatego, iż są zdatne do długiego dojrzewania i charakteryzuje je duża ekstraktywność.
    Nie jest to żelazną zasadą, ale wina z zachodniej części regionu (z obszarów pomiędzy Lorch i Rüdesheim) uznaje się za nieco lżejsze, a niektóre gminy (np. Assmanhausen) znane są z win czerwonych (także słodkawych typu spätlese, ale te konsumowane są raczej lokalnie). Cięższe są wina z części wschodniej, zaś rieslingi z obszarów środkowych (pomiędzy Wiesbaden i Rüdesheim) są jedne z najlepszych na świecie.
    Region ten jako pierwszy w roku 1994 uzyskał prawo do wyrobu win z wyróżnikiem (QmP). Ich jakość doceniano w Wielkiej Brytanii już czasach królowej Wiktorii (która sama była ich amatorką). Gustowała w winach pochodzących z gminy Hochheim, od której przyjął się angielski popularny termin hock na określenie wszystkich białych win niemieckich.

    Fot. Sarah C.