We władzy rieslinga

Podobno plemiona Trewerów opierały się mocno legionom Juliusza Cezara. W końcu jednak im uległy. Kiedy rzymskie kohorty w 16 roku p.n.e. zakładały w okolicach Trewiru bazy, musiały zwrócić uwagę na specyficzne ukształtowanie dolin i koryt rzek oraz korzystną dla winnic lokalizację zboczy.

Gdy Rzymianie na dobre rozpoczęli zagospodarowywanie terenów (miejsce nazwali Augusta Treverorum), nie minęło wiele czasu i zaczęli strome stoki obsadzać winoroślą. Winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) było ważne. Trewir był znaczącym punktem na mapie prowincji Cesarstwa Rzymskiego w tej części Europy. Istnieje wiele znalezisk archeologicznych potwierdzających tę winiarską historię. Po Rzymianach pozostały wspaniałe, znajdujące się na liście UNESCO, obiekty: amfiteatr, termy cesarskie, piękna brama miejska Porta Nigra, most oraz amfiteatr. Nic dziwnego, że, mając taką historię, Mozela uchodzi za najstarszy obszar uprawy winorośli w Niemczech.

Dogodne położenie

Cały obszar Mosel-Saar-Ruwer (od 2007 roku nazywany oficjalnie krócej – Mosel) można podzielić klasycznie na część dolną, górną i środkową. Centrum stanowi Środkowa Mozela, w okolicach miasta Bernkastel. To tutaj znajduje się wiele znanych stoków i winnic. Górna część, Obermosel, zaskarbiona jest przez rzekę Saarę – tu także znajdziemy wspaniałych producentów (np. Egon Müller czy Van Volxem, o którym piszemy na s.). Z tej trójcy dolina rzeki Ruwer dysponuje najskromniejszym areałem upraw.

Mozela zaraz po Palatynacie jest największym producentem rieslinga w Niemczech. Mimo drugiej pozycji to właśnie ten region rozsławił tę odmianę najbardziej. Riesling, by w pełni rozwinąć potencjał swych możliwości, potrzebuje nieco chłodniejszego zrównoważonego mikroklimatu, wyważonych amplitud między temperaturami dziennymi i nocnymi. Dzięki ulokowaniu w zaciszu rzecznych dolin Mozela jest jedną z najbardziej przyjaznych rieslingowi stref klimatycznych w Niemczech.

Zmiana koloru

Nad Mozelą raczej rzadko spotkamy bardzo duże gospodarstwa winiarskie. Dominują jedno- i kilkuhektarowe. W regionie jest około 3 tysięcy producentów! Małe gospodarstwa mają naprawdę ogromny potencjał jakościowy – wiele z nich zajmuje czołowe miejsca w przewodnikach i rekomendacjach prasowych.

W mozelskich uprawach dominuje riesling, ale spotkamy tu również takie odmiany jak müller-thurgau (rivaner), weißer burgunder (pinot blanc), elbling (stara uprawiana tu przed wiekami odmiana), a także kernerniemiecka odmiana białych winogron uprawianych na obszarze ... (...). Na fali ocieplenia klimatu i zainteresowania czerwonym winem pod koniec XX wieku zaczęło przybywać tu odmian czerwonych, m.in. spätburgunder (pinot noirjedna z najbardziej rozpowszechnionych i najstarszych czerwo... (...)) i dornfelderNiemiecka odmiana czerwonych winogron, uprawianych głównie... (...). Ta tendencja „zmiany koloru” widoczna jest również w konsumpcji: w tradycyjnych „białych” Niemczech coraz więcej pije się win czerwonych.

Piękne nachylenie

Mozelskie winnice zajmują dziś niewiele ponad 9 tysięcy hektarów. W ostatnich latach odnotowano nieznaczny spadek areału (w 2003 było ich 9,5 tys.). Nie wszyscy są w stanie sprostać trudnym warunkom uprawy i rynku, a młode pokolenie raczej nie kwapi się do podejmowania trudnej pracy w winnicach.

Nad Mozelą znajdują się najbardziej nachylone stoki w Europie. Palmę pierwszeństwa w stromiznach dzierży winnica Bremmer Calmont. Ta właśnie stroma niedogodność (niemal połowa winnic znajduje się na stokach o nachyleniu 30%) powoduje, że uprawa jest niezwykle trudna. Większe koszty uprawy wpływają na późniejszą cenę. Mozelscy „górale”… (…)

 

Pełny artykuł znajduje się w „Czasie Wina” nr 45.