© Copyright by Czas Wina 2022
Tag: wina słodkie
Takie półwytrawne poproszę…
Cukier w winie to lepki temat. Jego ilość określa styl: od wytrawnego po słodkie. Między nimi znajduje się egzotyczna kraina win półwytrawnych i półsłodkich. Mimo różnic każde może być dobre albo złe. Wszystko w rękach producenta. Najważniejsze jest jednak to, że wino istnieje dzięki cukrowi i nie należy a priori narzekać na żadną jego ilość.
Czy sherry to cherry?
🍷 Jak się robi wina słodkie?
Wino nazywamy słodkim, kiedy poziom nieprzefermentowanego cukru resztkowego przekracza w nich pięćdziesiąt gramów na litr. Takie wino...
W obronie słodyczy
W czasach, kiedy dbamy o linię i walczymy z nadmiarem słodyczy w naszej diecie, starając się unikać wszelkich cukrów i węglowodanów, wina wytrawne – szczególnie te z wysoką kwasowością – są częstymi...
Słodycz dla konesera
Wiem, wiem… Latem pija się dobrze schłodzone wina białe, zaś wina słodkie lepiej zostawić sobie na zimę, do popijania przy kominku i do cygara. Cóż...
Potrzeba opisu?
Jak twierdzi Olivier Humbrecht MW – Alzacja stanowczo potrzebuje jasnych zasad określających ciągle zmieniający się poziom cukru w ich winach.Jednocześnie jednak Humbrecht, pełniący również...