carménère

    (hiszp. czarne liście) francuska odmiana czerwonych winogron z regionu Bordeaux uprawianych dziś z wielkim sukcesem głównie w Chile.

    Carménère(hiszp. czarne liście) francuska odmiana czerwonych winogro... jest odmianą o dziwnej historii. Choć pochodzi z Francji (Bordeaux), dziś występuje tam w bardzo ograniczonej ilości (Médoc). Odrodziła się w Chile, gdzie awansowała do miana odmiany narodowej. Stało się tak, kiedy dwie dekady temu okazało się, że większość nasadzeń merlota w tym kraju to właśnie carménère. W dodatku Chilijczykom udało się wypromować ją na całym świecie, i to do tego stopnia, że próbuje się nasadzeń w wielu innych miejscach. Tymczasem jeszcze w XVIII wieku wraz z cabernet francczerwona odmiana winogron, jedna z bardziej rozpowszechniony... (...) szczep ten stanowił podstawę najlepszych czerwonych win bordoskich i przyczynił się do ugruntowania ich sławy. W XIX wieku został zastąpiony przez łatwiejsze w uprawie cabernet sauvignonfrancuska, klasyczna, najbardziej rozpowszechniona i po... i merlota. W tym okresie wraz z innymi szczepami bordoskimi po raz pierwszy trafił do Chile.

    Szczep odznacza się dużą żywotnością, dojrzewa przed cabernetami i daje wina o głębokim kolorze i wyjątkowo wysokiej jakości. Często są to wina bardzo skoncentrowane w zapachu i gęste, choć carménère zawiera znacznie mniej tanin niż cabernet sauvignon i dojrzewa szybciej. Jest to jednak odmiana trudna w uprawie, gdyż wada genetyczna (trudność z zawiązywaniem owoców) powoduje często bardzo niskie plony. Wielce ceniona także w kupażach.

    Inne nazwy: grande vidure, carmenero.

    Aromaty: dojrzałeokreślenie degustacyjne stwierdzające, że wino osiągneł... (...), czerwone owoce (wiśnie, śliwki, jagody), przyprawy korzenne, z nutami dymnymi i ziemistymi.

    Obszary upraw: Chile, Francja, Włochy (Friuli-Venezia Giulia, Sardynia, gdzie ma nawet własną apelację – Alghero Carmenere(hiszp. czarne liście) francuska odmiana czerwonych winogro...), Stany Zjednoczone (Kalifornia, Waszyngton).