Frankonia (niem. Franken, ang. Franconia)

Wojciech Gogoliński18.01.2011 08:55

region winiarski w Niemczech leżący w północno-zachodniej Bawarii, nad Menem i jego dopływami, na południe od Frankfurtu.

Głównie miasto winiarskie – Würtzburg. Klimat – łagodny kontynentalny, z ciepłymi i suchymi latami oraz mroźnymi zimami, dżdżystymi jesieniami i wiosennymi przymrozkami. Gleby – lessowe, piaszczyste i wapienne. Powierzchnia winnic – ok. 6 tys. ha; roczna produkcja wina – około 400 tys. hl (6. miejsce w Niemczech), z czego 85% przypada na wina QmP i 15 proc. na wina QbA. Średnia wydajność – około 67,1 hl/ha. Liczba rejonów upraw: Bereich – 3, Grosslage – 23, Einzellage – 212. Najpopularniejsze odmiany winogron: müller-thurgau (ok. 30%), slivaner (ok. 20%), bacchus (12%), riesling, spätburgunder, kerner. Struktura produkcji – ok. 92% produkcji przypada na wina białe. Obszary produkcji win o kontrolowanej nazwie pochodzenia: Bereich Mainviereck (Grosslage: Heiligenthal i Reuschberg), Bereich Maindreieck (Grosslage: Burg [Hammelburg], Rosstal [Karlstadt], Ravensburg [Thüngersheim], Ewig Leben, Ölspiel, Teufelstor, Markgraf Babenberg, Horfat [Kitzingen], Honigsberg i Kirchberg [Volkach]) i Bereich Steigerwald (Grosslage: Schild [Abtswind], Herrenberg, Schlossberg [Rödelsee], Burgweg [Iphofen], Schlossstück [Frankenberg] i Kapellenberg). Najbardziej znani producenci: Fürstlich Castellisches Domänenamt, Rudolf Fürst, Horst Sauer, Juliusspital, Fürst Löwenstein, Hans Wirsching, Brennfleck, Hofmann, Walter Erhard, Rudolf Max, Max Müller I, Schmitts, Randersacker, Graf Schoenborn, Volkach.

Na obszarze Frankonii używa się charakterystycznych płaskich butelek o nazwie Bockbeutel.

FB