irsai olivér

Wojciech Gogoliński12.06.2014 20:44

węgierska odmiana białych winogron uprawianych w środkowej Europie, głównie na Węgrzech (okolice Balatonu i w Matrze; w sumie ok. 1 tys. ha), ale także na Słowacji, w Czechach, Mołdawii i Austrii.

Wyhodowana przez prywatnego wingrodnika Pála Kocsisa w latach 30. ub. wieku jest krzyżówką stołowych odmian pozsonyi fehér (bratysławska biała) i csabagyöngye (perła Csaby). Z początku również była odmianą typowo stołową, ale w ostatnich dekadach z sukcesem wykorzystywana jest do wyrobu win. Dojrzewa bardzo wcześnie (podobnie jak wino, dlatego najlepsze są wyroby młode) i daje wina o dość zdecydowanych aromatach z wyraźnymi nutami muskatowymi, stąd często używanym jej synonimem jest muskat olivér czy irsai olivér muskotály.

Czas Wina nr 68

Twój komentarz
FB