Olimpiada wina w Warszawie

Już niebawem rozpocznie się  22. edycja Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro oraz 11. edycja Międzynarodowych Targów Wyposażenia Obiektów Hotelowych WorldHotel.

To niezwykłe wydarzenia organizowane na światowym poziomie, na których każdy związany z branżą HoReCa być powinien.

Branża gastronomiczna w Polsce od paru lat odnotowuje dynamiczny wzrost. Dlatego również w tym roku wystawcy przygotowują bogatą i różnorodną ofertę pełną nowości. Zapowiedziano wiele debiutów – a wszystko za sprawą udziału firm, które dopiero planują wprowadzenie produktów na polski rynek. Na stoiskach spotkamy też wiele marek powracających po kilku latach przerwy. Tradycyjnie już w ramach targów odbędzie się szereg konferencji, szkoleń i warsztatów prowadzonych przez najlepszych branżowych ekspertów.

Fot. Archiwum

Dużo miejsca zajmą tematy winiarskie. Szkoła „Czasu Wina” 22 marca zaprasza na warsztat „Wino w restauracji”, poświęcony praktycznym zasadom tworzenia karty win i sprzedaży wina. Nowością będzie w tym roku Olimpiada Wina, organizowana  trzeciego dnia targów przez Wine rePublic, akredytowanego przedstawiciela największej szkoły winiarskiej Wine&Spirit Education Trust z Londynu. Pasjonaci wina będą mogli sprawdzić swoją teoretyczną i praktyczną wiedzę, wziąć udział w minikonkursach, a także spotkać się z sommelierami oraz importerami wina. Czekają nas zatem intensywne dni pełne inspiracji, praktycznych wskazówek od ekspertów oraz przyjemnych chwil spędzonych w towarzystwie wyśmienitych trunków.

Prócz tego, w programie targów polecamy również Olimpiadę Kawy®, Chef Culinary Cup pod patronatem Jerzego Pasikowskiego, 10. edycję konkursu Roberta Sowy „Kulinarny Talent 2018” oraz 13. Festiwal Kuchni Greckiej Teo Vafidisa. Jednym słowem będzie się działo!

Warto już dziś nabyć bilet korzystając z rejestracji online, która pozwala skorzystać z 50% zniżki. Zachęcamy też do śledzenia aktualności na stronie internetowej: www.eurogastro.com.pl lub na Facebooku:

@TargiEuroGastro.

„WINO W RESTAURACJI”

Fot. Archiwum22 marca 2018 (czwartek)

godz. 10.15 – 12.15

sala konferencyjna A (1 p.)

PROWADZĄCY: Wojciech Giebuta

DLACZEGO WARTO WZIĄĆ UDZIAŁ W SZKOLENIU?

W przeciętnej restauracji włoskiej czy francuskiej około 50% obrotu wynika ze sprzedaży wina. Czy taka proporcja możliwa jest w Polsce? Naturalnie że tak. Wymaga to jednak wiedzy i umiejętności – nie tylko kelnerów czy barmanów – przede wszystkim managerów i osób odpowiedzialnych za winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) w restauracji. Podczas szkolenia pokażemy na prostych przykładach, co należy zrobić, by lepiej sprzedawać wino. Pokażemy jak skomponować kartę win, jak powinna ona wyglądać, jak zamawiać, magazynować i eksponować wina, jak je „marżować”, jak promować i w jaki sposób zachęcać do sprzedaży. Szkolenie poprowadzi sommelier, dziennikarz winiarski i wykładowca wielu kursów winiarskich – Wojciech Giebuta. Organizatorem szkolenia jest wydawnictwo Czas Wina.