Północna Hiszpania

Redakcja28.02.2017 12:35

Producenci

Bodegas y Viñedos Labastida
Poważna, sprawnie zarządzana spółdzielnia powstała w 1964 roku w okręgu Rioja Alavesa. Skupia 152 członków i sprawuje kontrolę nad 540 hektarami winnic, których średni wiek wynosi 25 lat. Działki zrzeszonych w spółdzielni winogrodników są niewielkie – ich powierzchnia waha się od 2 do 10 hektarów. Nad poprawnością prowadzenia winnic czuwa profesjonalny zespół doradców z Labastida składający się z enologów i agronomów wspomaganych przez nowoczesny system meteorologiczny. Spółdzielnia produkuje rocznie cztery miliony litrów wina, w zdecydowanej większości czerwonego. Zaledwie 300 tysięcy butelek stanowią wina białe. Około 40 procent produkcji trafia na eksport do ponad 20 krajów, spośród których największymi odbiorcami są Wielka Brytania, Niemcy i Stany Zjednoczone. Labastida robi wina z apelacją DOCa Rioja w kilku liniach. Np. w ramach linii Solagüen można znaleźć zarówno młode, mocno owocowe przykłady powstałe w wyniku maceracji węglowej, jak i dostojne, konfiturowe, ale niepozbawione kwasowości i taniczności gran reservy. Kolejna linia win nosi imię pioniera dojrzewania win w dębowych beczkach – żyjącego w drugiej połowie XVIII wieku w Labastida księdza Manuela Quintano, który po powrocie z podróży po Francji usiłował zaszczepić krajanom używanie beczek na modłę bordoską. Niestety – przez wzgląd na koszty – jego idee nie znalazły wśród riojańskich winiarzy wielu zwolenników. Beczki powróciły nad Ebro na dobre dopiero pod koniec XIX wieku wraz z umykającymi przed filokserą winiarzami z Bordeaux.

Finca Sobreño
Powstała w 1998 roku rodzinna winiarnia od początku stawiająca sobie za cel produkcję wysokiej jakości win z odmiany tinta de toro na najbardziej wymagające rynki zagraniczne.
Roberto San Ildefonso wraz z bratem Javierem przybyli w okolice maleńkiego miasteczka Toro podczas objazdu najważniejszych winiarskich regionów Hiszpanii. W pobliskich winogradach dostrzegli wyjątkowy potencjał, co przesądziło o rozpoczęciu produkcji winiarskiej właśnie tutaj.
Dziś do Finca Sobreño należy 80 hektarów winnic, z czego połowa liczy sobie ponad 35 lat
(¼ certyfikowana jest jako uprawa ekologiczna). W bodedze braci San Ildefonso powstają fantastycznie czyste, cudownie zrównoważone czerwone wina, w doskonały sposób oddające charakter odmiany, której cechy tak ich w przeszłości urzekły. Wszystkie wina cechuje swoista jedwabistość w ustach i uderzająca owocowość, choć naturalnie w niektórych przypadkach wzbogacona o nuty tostowe, osiągając różne stopnie złożoności. Obecnie 75 procent powstających w Finca Sobreño win jest eksportowanych do ponad 25 krajów świata.

Bodega Heredad de Baroja
W rejestrach riojańskiego Consejo Regulador rocznik 1964 sklasyfikowany został jako wybitny; w tym samym wyjątkowym roku powstała Bodegas Heredad de Baroja w Elvillar, nazwana tak przez właściciela na cześć sławnego baskijskiego pisarza, jednego z twórców pokolenia 1898. Założyciel – Fernando Meruelo – miał jasno wytyczony cel, którym było robienie tradycyjnych w stylu win riojańskich przy wykorzystaniu możliwie najnowszych technologii. W początkowym okresie działalności w bodedze powstawały młode wina, które sprzedawano w ilości 300 tysięcy litrów rocznie. Stopniowo zaczęto zwiększać udział win starzonych w klasie crianza, reserva i gran reserva, które obecnie stanowią 35 procent całej produkcji. W 1989 roku rozpoczęto eksport i dziś około połowa powstających w Heredad de Baroja win sprzedawana jest na rynkach zagranicznych.

Bodegas Lar de Paula
Lar de Paula to rodzinna bodega powstała w 2005 roku jako kolejna firma założona po pierwszej winiarni – Heredad de Baroja. Leżąca również w Rioja Alavesa skupuje winogrona od stałych dostawców, posiadaczy maleńkich, pobliskich działek. Prawie połowa z ponad miliona butelek rocznej produkcji trafia na eksport. Z tempranillo, graciano, viury i malvasíi powstają tu zarówno świeże wina owocowe, jak i bardziej złożone, o aromatach czekolady, skóry, dymu i ziemi. Młode roztaczają aurę rześkiej owocowości i delikatności, beczkowe pięknie łączą w sobie owocową dojrzałość z miękkimi taninami i świetną kwasowością. Właściciele z rozmysłem rezygnują ze ścisłego przestrzegania norm apelacyjnych i sprzedają swe wina opatrzone zieloną, „młodą” sygnaturą na kontretykiecie. Wybrali tę drogę, gdyż nade wszystko cenią sobie swobodę twórczą, możliwość eksperymentowania i ciągłego poszukiwania własnej winiarskiej drogi.

Dominio de Cair

Perfekcjonizm, dynamizm i niespokojny duch – te słowa najtrafniej oddają charakter rodziny Luis Cañas. To właśnie za sprawą niespokojnego charakteru Juana Luis Cañas urzeczywistniony został w 2008 roku nowy projekt – Dominio de Cair – w ramach którego powstawać zaczęły wielkie wina będące owocem wyjątkowej ziemi – Ribera del Duero. Przedsięwzięcie to narodziło się z winogrodniczej pasji, której kulminacją stała się ta niepospolita bodega. Juan Luis kilkakrotnie przemierzył Riberę wzdłuż i wszerz, zanim trafił na swe wymarzone winnice – stare, niektóre nawet stuletnie, rodzące niewiele gron, ale za to o nieprawdopodobnej wprost koncentracji. Idealny surowiec na wymarzone wina. Dziś do rodziny Luis Cañas należy 110 hektarów winnic położonych na wysokościach od 800 do 950 m n.p.m. o podłożu gliniasto-wapiennym, piaszczystym i żwirowym prowadzonych z rozwagą i szacunkiem dla środowiska naturalnego.

Bodegas Val de Vid

Winiarnia położona jest w miejscowości Serrada, 8 km od miasteczka Rueda, gdzie siedzibę ma Consejo Regulador DO Rueda kontrolujące wina powstające w ramach apelacji. Zabudowania bodegi wzniesiono w 2005 roku. Młody, entuzjastyczny zespół enologów z wielką uwagą nadzoruje 20 posiadanych na własność hektarów siedemnastoletnich winogradów obsadzonych odmianą verdejo oraz dodatkowych 60, z których właścicielami ma podpisane długoterminowe umowy na dostawę winogron. Efektem tych drobiazgowych zabiegów są świeże, aromatyczne, pełne ekspresji białe wina, tak charakterystyczne dla apelacji Rueda.


Czas Wina nr 83

Zdjęcia

Twój komentarz
FB