Carménère z Chile (zawsze) godne uwagi

Viña La Rosa, La Rosa Carménère 2014
Viña La Rosa, La Rosa Carménère 2014 | źródło: press release Viña La Rosa

W zeszłym miesiącu magazyn „Decanter” zorganizował w Londynie degustację chilijskich win z odmiany carménère(hiszp. czarne liście) francuska odmiana czerwonych winogro... (...). Porównywano pochodzące z różnych regionów Chile wina, w których carménère stanowiło co najmniej 85% użytych odmian. W jury zasiedli dwaj Masters of Wine oraz jeden Junior MW: Alistair Cooper, Peter Richards oraz Dirceu Vianna.

Niezwykłe wyniki niełatwej odmiany

Richards przyznaje, że carménère to odmiana trudna, ale Chilijczycy radzą sobie z nią bodaj najlepiej. Dwa z osiemdziesięciu dziewięciu degustowanych win uzyskały niezwykle wysoki wynik: 95 punktów (Outstanding). Jednym z nich było La Rosa Carménère 2014, zdaniem Alistaira Coopera winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) pełne, elegancko zaokrąglone, o miękkich taninach, a równocześnie świeże, o mineralnym charakterze.

Stary Nowy Świat

Honor uzyskania oceny Outstanding przypadł więc Viña La Rosa, firmie o historii sięgającej początku XIX wieku (a warto pamiętać, że mówimy o tak zwanym winiarskim Nowym Świeciepopularne, zbiorcze określenie pozaeuropejskich państw win...). Winiarnię w dolinie rzeki Cachapoal założył w 1824 roku Francisco Ignacio Ossa y Mercado. Jak dumnie głosi etykieta pochodzącego stamtąd Ossa, wina-ikony, rodzinnym przedsięwzięciem opiekuje się już szóste pokolenie. Viña La Rosa jest jedną z najstarszych winiarni w Chile. Tamtejszym głównym enologiem jest w obecnie Gonzalo Cárcamo.

Co ciekawe, La Rosa Carménère nie należy do najdroższych chilijskich win. Butelkatyp butelek o różnym kształcie, pojemności i kolorze, pr... rocznika 2013 kosztowała przeciętnie poniżej 200 zł.

Więcej o winach i winiarstwie Chile w dziale Wiedza o winie.

Chilijskie terroir

Warto zwrócić uwagę na fakt, że szkic zdobiący butelkę La Rosa Carménère przedstawia układ należących do Viña La Rosa działek w Peumo Valley. La Rosę stworzono z owoców pochodzących z rosnących nań dwudziestopięcioletnich krzewów. W regionie Rapel Valley (do którego należą doliny Cachapoal i Peumo) dominują gleby aluwialne i gliniaste. Miejscowy klimat, zbliżony do śródziemnomorskiego, o suchych, łagodnych latach, zapewnia optymalne warunki dla wymagającej długiego dojrzewania odmiany carménère.

Źródła: decanter.com
wine-searcher.com
larosa.cl

Drogie Chile