Condado de Haza Crianza 2010

Condado de Haza to druga – obok najsłynniejszej, Pesquery –  riberiańska posiadłość Alejandro Fernandeza. Posiadłość w pełnym tego słowa znaczeniu: współczesny zamek otoczony z roku na rok coraz większym winogradem (w tej chwili to około 200 hektarów) kilka kilometrów od Roa, nad samym brzegiem rzeki Duero.

Od roku 1993 bodega(hiszp.) piwnica, winiarnia, firma winiarska.. jest samowystarczalnym przedsiębiorstwem, ale jej historia zaczęła się dużo wcześniej.

Fot. Grupo PesqueraJuż w połowie lat 80. ubiegłego stulecia Alejandro upatrzył sobie ten skrawek ziemi, co do którego nie miał żadnych wątpliwości – to jedno z najlepszych, jeśli nie najlepsze w całej Riberze, siedlisko dla tempranillo. Łagodny południowy stok schodzący niemal wprost do rzeki, a pod nim i żwiry, i glinki, i wapienie – co sobie tylko winogrodnik wymarzy. Był tylko jeden problem, a właściwie kilkadziesiąt problemów: wypatrzony obszar składał się z niemal setki odrębnych poletek z nadzwyczajnie wprost upartymi właścicielami. Pojawienie się tu pierwszego krzewu tempranillo (1989) poprzedziły cztery lata negocjacji. Targi trwały zresztą o wiele dłużej jeszcze, ale już w spokojniejszej atmosferze: pierwsze owoce z Condado de Haza dojrzewały w kastylijskim słońcu. Z czasem powstała i winiarnia, a wraz z nią imponujące piwnice mogące pomieścić trzy tysiące beczek, wryte głęboko (na 30 m) pod winogrady. W pierwszych dwóch rocznikach (1993 i 1994) owoce transportowano jeszcze do Pesquery, tam tłoczono i fermentowano, a następnie gotowe winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) wracało do Condado de Haza i tam leżakowało. Od rocznika 1995 wszystkie prace wykonywane są już w bodedze.

Powstają tu trzy wina, a każde domaga się osobnej opowieści. Crianza(hiszp.) pielęgnacja, wzrost, dojrzewanie, okres dojrzewani... (...) (rocznik 2010), o której tym razem, to wino dla lubiących aromatyczny przepych i dostojność. W nosie jesienno-deszczowe, pięknie złożone, z nutą wiśni, jeżyny, czarnego pieprzu, czekolady i lekką słodyczą dębiny (18 miesięcy w amerykańskim dębie). W ustach pełne, mięsiste, ospałe, z końcówką, która zdaje się nie mieć końca (owoce, tytoń, przyprawy). Nieco pestkowy bukiet daje nam do zrozumienia, że to wino dojrzałeokreślenie degustacyjne stwierdzające, że wino osiągneł... (...), w rozkwicie, w sam raz do picia. Doświadczenie podpowiada, że ten rozkwit, o ile wino dobrze przechowamy, będzie trwał jeszcze długie lata. Co przyniesie rocznikowi 2010, który już dziś punktowany jest w okolicach okrągłej 90? Zobaczymy z największą radością.

Condado de Haza Crianza
Grupo Pesquera
DO Ribera del Duero
Szczep: tempranillo, czerwone
poj. 0,75 l