Gwiezdny posterunek

Jeden z najwyższych wulkanów południowej Ameryki, winodajna pustynia wokół dawnych indiańskich osiedli, winnice położone na wysokości 1400 m n.p.m. i niewyjaśniona tajemnica rozbitego w Andach samolotu. To niektóre z okoliczności przyrody, w jakich powstają wina z Bodega(hiszp.) piwnica, winiarnia, firma winiarska.. del Tupun.

Legendy o ładunkach złota przewożonych na pokładach znikających nagle z radaru samolotów są stare jak świat, przynajmniej ten związany z awiacją. Kiedy w 1947 roku Avro Lancastrian pod szyldem British South American Airways uderzył w pokryte lodowcem zbocze stratowulkanu Tupungato (6570 m n.p.m.), natychmiast wybuchły spekulacje na temat tajemniczego cargo – tym bardziej że przykrytego przez lawinę wraku samolotu nie udało się odnaleźć przez następne pół wieku. Musiał się dopiero – bagatelka! – cofnąć lodowiec, żeby wojskowa ekspedycja dotarła do szczątków starego brytyjskiego bombowca przerobionego na samolot pasażerski. Czy był na jego pokładzie cenny ładunek, czy też go nie było, pozostanie zapewne słodką tajemnicą rządu Argentyny.

Ale miało być o winie

Trzy lata później do małej wioski założonej przez jezuitów w 1612 roku, sto kilometrów na południe od miasta Mendoza, przybył Manuel Pelegrina. Nie szukał złota ani szczątków pasażerskiego bombowca. Opuścił rodzinną Hiszpanię, by znaleźć szczęście w uprawie winorośli pod argentyńskim wulkanem. O winie wiedział już sporo – jego hiszpańscy protoplaści zmagali się z andaluzyjskim słońcem co najmniej od początku XX stulecia. Nie przerażał go więc pustynny krajobraz Mendozy. Wykupił budynki winiarni z 1920 roku, a do pracy przy winnicy zaangażował całą rodzinę – i tak jest do dzisiaj, choć Bodega del Tupun to już poważne winiarskie przedsięwzięcie wytwarzające rocznie półtora miliona litrów wina.

Andyjski „gwiazdogląd”

Fot. Gerard PrinsTupungato w języku Indian Huarpe oznacza miejsce, z którego ogląda się  gwiazdy. To jeden z najwyższych szczytów w całych Andach. Winnice położone na wysokościach bezwzględnych między 900 a 1400 metrów cieszą się znakomitymi warunkami klimatycznymi. Średnia temperatura ledwie przekracza 14°C przy dużych amplitudach dzień/noc, które pozwalają na harmonijne i pełne dojrzewanie gron. Winogrady nawadniane są sztucznie, z pomocą płynących opodal rzek i topniejących wiosną śniegów z andyjskich gór. Gleby zbudowane z pokaźnej wielkości otoczaków, glin i wapieni pozwalają stworzyć wina o mocnym kręgosłupie i twardej, wyrazistej taniczności.
Nie od razu jednak rodzina Pelegrinów wkroczyła na rynek najwyższej winiarskiej klasy. Dopiero w 1994 roku dzieci Manuela rozpoczęły produkcję win butelkowanych ze średniej i wysokiej półki. Trzeba było w tym celu mocno ograniczyć zbiory, jeszcze raz dokonać skrupulatnej selekcji najlepszych parceli spośród 300 hektarów winorośli i unowocześnić technologię. Opłaciło się – Bodega del Tupun ma dziś ugruntowaną opinię dostawcy wysokiej jakości win w bardzo rozsądnych cenach, zaś jej flagowe wina – jak Atipax Reserva, nagrodzony kilka lat temu przez nie byle jakie jury (m.in. Jancis Robinson i Tim Atkin) złotym medalem za rocznik 2005 – konsekwentnie zbierają kolejne wyróżnienia na międzynarodowych konkursach winiarskich.

Bodega del Tupun w liczbach

Region: Mendoza
Okręg: Tupungato
Rok założenia: 1950 (1920)
Pojemność zbiorników: 5,5 mln litrów
Roczna produkcja: ok. 1,5 mln litrów
Odmiany: cabernet sauvignonfrancuska, klasyczna, najbardziej rozpowszechniona i popular... (...), malbecfrancuska odmiana czerwonych winogron uprawianych głównie ... (...), bonarda, pinot noirjedna z najbardziej rozpowszechnionych i najstarszych czerwo... (...), chardonnayfrancuska odmian białych winogron, jedna z najbardziej rozp... (...), viognier, torrontésargentyńska odm. białych winogron, uważana, obok malbeka,... (...)
Łączny areał winnic: 300 ha
Wysokość n.p.m.: 900–1400 m
Podokręgi pod uprawą: El Peral, Achoris, La Arboleda, Duvois, El Zampal, Gualtallary