Karnawał i post – à la française

 

Luty i marzec. Karnawał i post. Zima i wiosna. Przednówek. Czym uraczyć siebie i gości w tym szczególnym czasie?

 

Szukając inspiracji, strzepnijmy kurz z wielotomowego dzieła słynnego francuskiego smakosza i ekscentryka Aleksandra Baltazara Grimoda de la Reynière. W kalendarzu gastronomicznym zamieszczonym w Almanachu smakoszy czytamy, że luty to „czas karnawału, niestrawności lub – by rzecz ująć bardziej delikatnie – trawienia zakłóconego”, a łakomstwo uchodzi w tym miesiącu wyjątkowo bezkarnie. Marzec z kolei to sezon na ryby – „połów osiąga apogeum i na targowiskach mamy dostatek ryb. Jesiotry, łososie, dorsze, nagłady, turboty, sole, płastugi, pstrągi, ostrygi…”.
Na ten czas obżarstwa i postu zaproponujemy zatem trzy dania z kuchni francuskiej. Delikatne eklery z musem z łososia będą eleganckim dodatkiem do karnawałowego aperitifu. Podane jako entrée limonkowe sufleciki z mięsa kraba zachwycą nas cytrusowym aromatem i przypomną o Święcie Cytryny odbywającym się w Mentonie od 15 lutego do 5 marca. Tegoroczna – już osiemdziesiąta pierwsza – edycja upływa pod hasłem „Dwadzieścia tysięcy mil podmorskiej żeglugi”. Festiwalowy Nautilus przepłynie obok niejednej ryby z pomarańczy, cytryn czy limonek – na owocowe  instalacje w ogrodach i na ulicach Mentony przeznaczono aż 140 tysięcy ton cytrusów. A gdy nadejdzie czas postu i przednówka, sięgnijmy po niezawodne w tej diecie ziemniaki, wprowadzone do francuskiego rolnictwa i kuchni w XVIII wieku przez Parmentiera.


Fot. Mariusz RobakEklerki z łososiowym musem

150 g wędzonego łososia
80 g masła
50 ml mleka
200 ml wody
140 g mąki
3 jajka + 1 żółtko do posmarowania eklerów
250 ml śmietanki kremówki
skórka otarta z cytryny
łyżeczka soku z cytryny
łyżeczka imbiru w proszku
2 łyżki sera mascarpone
2 łyżeczki szczypiorku
sezam
sól

Wodę, mleko, szczyptę soli i pokrojone w kostkę masło zagotowujemy w rondelku. Zestawiamy z ognia i dorzucamy mąkę. Mieszamy szpatułką, aż uzyskamy gładką masę. Stawiamy ją na krótko na ogniu i mieszamy, aż będzie odchodziła od ścianek naczynia. Wyrobione w ten sposób ciasto parzone przekładamy do miski i kolejno wbijamy do niego jajka. Mieszamy, aż ciasto całkowicie je wchłonie. Za pomocą rękawa cukierniczego formujemy na blasze do pieczenia eklerki o długości ok. 7 cm. Smarujemy je żółtkiem rozmąconym z niewielką ilością wody i posypujemy sezamem. Pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu faszerujemy musem z ubitej na sztywno śmietanki, mascarpone, drobno pokrojonego łososia oraz szczypiorku doprawionego skórką i sokiem z cytryny, imbirem i szczyptą soli.

Fot. Mariusz RobakSufleciki krabowe

200 g mięsa kraba
skórka otarta z limonki
100 ml śmietany kremówki
3 jajka + 1 żółtko
30 g masła + masło do wysmarowania kokilek
30 g mąki
szczypta pieprzu kajeńskiego
200 ml mleka
sól

W rondelku topimy masło, wsypujemy mąkę i mieszamy. Wąskim strumieniem wlewamy mleko i mieszamy, aż sos (beszamel) stanie się gęsty i lśniący. Przyprawiamy solą, pieprzem kajeńskim i dodajemy śmietanę. Odstawiamy do przestygnięcia. Do beszamelu dodajemy 4 żółtka, cały czas mieszając. Dorzucamy rozdrobnione mięso kraba i skórkę z limonki. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z masą, mieszając delikatnie szpatułką. Przekładamy do nasmarowanych masłem kokilek i pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Fot. Mariusz RobakZiemniaki zapiekane w mundurkach

6 ziemniaków
2 łyżki oliwy
3 łyżki bułki tartej

pierwszy farsz:
3 łyżki gęstej śmietany
2 łyżki szczypiorku
50 g śmietankowego sera koziego

drugi farsz:
50 g utartego sera comté
2 plastry boczku pokrojone w paski
łyżka gęstej śmietany

trzeci farsz:
posiekany ząbek czosnku
łyżka stołowa gęstej śmietany
pół pęczka posiekanej pietruszki

Umyte i wytarte do sucha ziemniaki smarujemy oliwą i zapiekamy 45–60 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Upieczone i lekko przestudzone kroimy na pół, wydrążamy miąższ, który dzielimy na trzy równe porcje.
Z podanych składników przygotowujemy trzy farsze, do każdego dodając porcję miąższu. Faszerujemy łódeczki ziemniaczane, posypujemy je bułką tartą i zapiekamy 15 minut w temperaturze 180°C.

 

 

Zdjęcia: Mariusz Robak
Tekst: Marta Robak
blog: www.vivelacuisine.pl