Kolory lata

 

Lato to wspaniały czas. Każdego roku zachwyca mnie bogactwem kolorów i smaków, które mogę znaleźć w moim ogrodzie. Mam wielkie szczęście i przywilej posiadania przydomowego ogródka. Przez kilka miesięcy w roku oznacza to swobodny i nieograniczony dostęp do świeżych owoców i warzyw.

 

Lato przynosi prawdziwy dostatek. Na samym początku pojawiają się truskawki. Duże czerwone owoce rumienią się pośród zielonych liści. Zbieram je rano, kiedy upał jeszcze nie dokucza, a wszystko pokryte jest rosą. Z truskawek będzie sorbet, dużo zdrowszy i bardziej orzeźwiający niż lody. Słodycz owoców podbijam odrobiną różowego wina. Razem stworzą bardzo zgrany duet. Teraz wystarczy poczekać, a potem przystroić sorbet świeżą miętą. Idealny deser na letnie popołudnie.
Spośród warzyw zawsze najbardziej niecierpliwie wyczekuję pomidorów. Niełatwo je wyhodować, ale smak rekompensuje trud. Duże, rumiane i pełne smaku. Idealne do letniej tarty. Nie trzeba dużo, by zachwyciły. Wystarczy odrobina wyrazistego sera gruyère oraz świeży rozmaryn. Zapiekamy na kruchym cieście i już po chwili możemy zajadać się kawałkiem prostej tarty i popijać winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) w ogrodzie.

 

Fot. Małgorzata ŁaniakSorbet truskawkowy z winem

1 kg truskawek
1 duży banan
2 łyżki miodu
200 ml różowego wina musującego

Truskawki z bananem miksujemy w blenderze na gładką masę. Dodajemy miód oraz wino. Mieszamy dokładnie, aż wszystkie składniki się połączą. Wlewamy do pojemnika wyłożonego folią spożywczą i wstawiamy na kilka godzin do zamrażalnika. Co 1–2 godziny wyjmujemy i energicznie mieszamy, a następnie ponownie schładzamy do uzyskania pożądanej konsystencji. Podajemy z kawałkami truskawek i listkami świeżej mięty.

Tarta z pomidorami i serem gruyère

Fot. Małgorzata ŁaniakKruche ciasto
150 g mąki
70 g zimnego masła
1 jajko
duża szczypta soli

Nadzienie
250 g pomidorów (2 duże), najlepiej malinowych
80 g sera gruyère
2 gałązki świeżego rozmarynu
sól i pieprz do smaku

Mąkę mieszamy z solą, dodajemy pokrojone w drobne kawałki masło oraz jajko. Szybko zagniatamy kruche ciasto. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Nagrzewamy piekarnik do 180ºC. Pomidory dokładnie myjemy i kroimy w plastry o grubości ok. 5 mm.
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wyjmujemy z lodówki schłodzone ciasto i rozwałkowujemy je w okrąg o średnicy ok. 30 cm. Układamy na cieście starty ser zostawiając ok. 3–4 cm wolnej przestrzeni wokół brzegów ciasta. Na serze układamy plastry pomidorów. Całość posypujemy listkami świeżego rozmarynu oraz solą i pieprzem. Pieczemy przez 30 minut. Podajemy z kieliszkiem białego wina.