Liefmans Kriek (kriekbier)

Gdyby chcieć oddać wielkie dzieła literackie w postaci trunków, Wiśniowy sad Czechowa odnalazłby się niechybnie pod postacią Liefmans Kriek. Wytrawna surowość kwaskowatych  smaków uwodzi.

Zmanierowane opakowanie i zamknięcie tchną dekadenckim nastrojem rozkładu (tak, te strzelające korki szampanów!). A jednak podbudowane chłopską treściwością sycącego piwa krzepi i w prosty sposób orzeźwia.

Piwo Tradycyjny kriekbier (piwo wiśniowe) jest najczęściej piwem typu lambic, czyli powstałym przy użyciu spontanicznej fermentacji brzeczki wystawionej na pastwę dzikich drożdży Brettanomyces. Liefmans Cuvée-Brut powstaje jednak na bazie flamandzkiego brązowego ale, w tym wypadku mieszanki różnych roczników Goudenband i Oudbruin. Wyjątkowość piwa polega na tym, że fermentuje w towarzystwie znakomitych cierpkich, ciemnych wiśni z Schaerbeek. Do uzyskania hektolitra napoju wykorzystuje się aż 13 kg owoców.
Fot. Duvel MoortgatWspaniały, pleśniowo-piwniczny aromat dobrze koresponduje z owocowością trunku. Głębokie wysycenie na chwilę przykrywa ściągającą gorycz i kwasowość wiśni. Słodycz jest bardzo subtelna, niemal nieobecna, odnajdzie i doceni ją tylko wytrawnyokreślenie wina, w którym, teoretycznie, cały cukier na d... koneser. Pierwszy w życiu łyk tego piwa zawsze przywiedzie na myśl niedzielne obiady u babci i smak kompotu, który zbyt długo stał na słońcu. Kto spróbuje wspaniałej esencji ciemnych wiśni, nigdy nie pomyli tego napoju z przesłodzonymi lepkimi syropami i piwami pseudoowocowymi.
Piwo wyjątkowe jest jeszcze co najmniej z kilku względów. Dzięki temu, że jest ręcznie zawijane w charakterystyczny czerwony papier nie da się go pomylić z żadnym innym trunkiem. Osobliwy jest również kształt butelkityp butelek o różnym kształcie, pojemności i kolorze, pr... zamykanej korkiem. Najważniejsze jest chyba jednak to, że przez czterdzieści lat piwo warzyła była balerina, pani Rosa Merckx, sekretarka dyrektora browaru, która po jego śmierci wzięła stery w swoje ręce. W dawnych czasach to, że kobiety zajmowały się produkcją piwa, było normą i musiało być słuszne, ponieważ to właśnie pierwsza i przez długi czas jedyna kobieta-piwowar w Belgii zbudowała silną i rozpoznawalną na całym świecie markę.
Połączenie piwa wiśniowego z foie gras opisywane jest jako jedno z najbardziej genialnych odkryć kulinarnych w historii. Wspaniałe smakuje z wytrawną, gorzką czekoladą,  natomiast Michel Roux jr, szef restauracji Le Gavroche w Londynie, podaje Liefmans Kriek z pieczonym tuńczykiem.