Obszary do odkrycia

Gdzie spędzali lato Medyceusze? Jakie były pierwsze szkice Giotta? Skąd pochodzą najlepsze jadalne kasztany? W którym miejscu w Toskanii znajduje się działająca nieprzerwanie od XV wieku tłocznia oliwy? Co jest charakterystycznego dla kuchni Livorno?

Odpowiedzi na te pytania oraz obfitość innych ciekawostek znajdziemy w książce Beth Elon, która postanowiła przybliżyć czytelnikowi Toskanię nieznaną, nieodwiedzaną masowo przez turystów, z całym dobrodziejstwem jej rozmaitych, wywodzących się najczęściej z wielkiej biedy tradycji kulinarnych. Opisywane przez nią miejsca to maleńkie, często przycupnięte na wzgórzach osady, w których od kilkuset lat niewiele się zmieniło. Przedstawione z wielką dbałością o szczegóły trattorie specjalizujące się w lokalnych daniach zazwyczaj od kilku pokoleń są w rękach tej samej rodziny. Tym samym jest wielkie prawdopodobieństwo, że bez problemu będzie można je odnaleźć podczas wakacyjnej podróży. Warto odwiedzić te jeszcze niezadeptane przez turystów zakątki, o istnieniu których wielu nawet najbardziej zagorzałych wielbicieli Toskanii nie ma pojęcia, z książką Beth Elon w charakterze przewodnika. Ci, którzy w najbliższym czasie nie wybierają się do Włoch, ale kochają tamtejsze potrawy, z powodzeniem mogą ją wykorzystać jako książkę kucharską, korzystając z zamieszczonych w niej przepisów, gdyż stanowi ona bezsprzeczną skarbnicę wiedzy na temat kulinariów tego wyjątkowego pod wieloma względami obszaru.


Smakując Toskanię

Beth Elon
Wydawnictwo Pascal
Bielsko-Biała 2013
Cena: 34,90 zł