Strona główna Tagi Włochy

Tag: Włochy

Sardinian Table 2.0 – wino i jedzenie z Sardynii. Degustacja

Wydarzenie objęte patronatem medialnym magazynu „Czas Wina”. W świat sardyńskiej kuchni wprowadzą Państwa producenci wędlin, serów, owoców morza i pieczywa, a o tamtejszych winach opowiedzą...

Da Vinci wśród winorośli

Leonardo malował, Leonardo rysował, Leonardo wymyślał, Leonardo konstruował, Leonardo eksperymentował. No i przeprowadzał sekcje zwłok. A nawet odlewał pomnik konny z brązu, choć właściwie nigdy go do końca nie odlał. Okazuje się, że uprawiał też winorośl. W środku miasta. W Mediolanie.

Smak kwiatów pomarańczy…, T. Capponi-Borawska, A. Drotkiewicz

Tessa Capponi-Borawska, włoska arystokratka i absolwentka historii sztuki, w czasach, gdy w Polsce porywało się samoloty, by wyrwać się do lepszego świata, przenosi się do Warszawy. Tam, z pobudek czysto romantycznych, wraz z mężem i resztą polskich obywateli przeżywa uroki realnego socjalizmu. Już ten krok świadczy o jej nietuzinkowości, która w latach następnych zaowocowała twórczością literacką silnie naznaczoną miłością do Toskanii i do kulinarnej tradycji Włoch.

Bąbelki pod nadzorem

Zgodnie z nakazem sądowym policja zajęła magazyny dwóch producentów prosecco z rejonu Conegliano-Valdobbiadene. Powód – zbyt duży dodatek cukru do ich win. Nieoficjalnie spekuluje się, że z uwagi na ogromne zapotrzebowanie na prosecco kolejne „nieścisłości” mogą wkrótce wyjść na jaw.

Chianti nie tylko classico

Jak widać, choć czasy się zmieniają, chianti potrafi wywoływać emocje. Nie jest jednak łatwe wytarcie z pamięci wizerunku wątpliwej jakości zwykłego chianti w formie butelkowego bukłaka w słomianej plecionce.

Nadciąga wielkie bardolino?

Gdyby Benedykt Chmielowski tworzył dziś swą encyklopedię, napisałby zapewne: „bardolino jakie jest, każdy widzi”. I nie byłoby w tym przesady, ale w drugim wydaniu, poprawionym i uzupełnionym, musiałby ten temat rozwinąć. O weneckim cienkim winie znad Gardy nawet sąsiedzi wyrażali się pogardliwie. Uważali za popychadło. Ale bardolino wyraźnie już nie chce nim być.

To, co lubimy najbardziej, ale…

ało się dziwnie tak, że przestaliśmy się przyznawać do win, które – jak pokazują statystyki – i tak lubimy najbardziej. Chwalenie się, iż piło się świetne chardonnay, jest już właściwie passé. Bronią się jeszcze wina, gdzie „chardonnay” nie jest częścią nazwy, zwłaszcza te wybitnie drogie!

Z winem twarzą w twarz

Dziś rozpoczyna się w Weronie jedno z największych tegorocznych wydarzeń w włoskiej branży winiarskiej – kongres wine2wine. Będzie jak zwykle poświęcony nowym trendom winiarskim, także temu, jak włoscy producenci powinni zaistnieć w zdygitalizowanym świecie handlu winem.

Bruno Giacosa (1929 – 2018)

Mimo że wielki winiarz od dłuższego czasu ciężko chorował, jego odejście na początku roku wstrząsnęło Piemontem. Obdarzony charyzmatyczną osobowością producent jednych z najlepszych barolo, a...

Friuli-Wenecja Julijska

Najbardziej na północny wschód wysuniętym przyczółkiem winiarskich Włoch jest wciśnięta między Alpy Julijskie a Adriatyk Friuli-Wenecja Julijska. Bezapelacyjnie (i apelacyjnie, jak zaraz się okaże)...

Newsletter

Prenumerata

Zawsze prosto do twojej skrzynki pocztowej

E-WYDANIE

Czytaj na telefonie i tablecie

Strona zawiera informacje handlowe dotyczące napojów alkoholowych i przeznaczona jest dla osób pełnoletnich.

Czy akceptujesz te warunki i masz ukończone 18 lat ?