Porto, czyli czas zamknięty w butelce

Porto, czyli czas zamknięty w butelce

W roku 1964 wiele z osób, które brały udział w piątkowej degustacji pionowej Porto Kopke w Dworze Sieraków, nie było jeszcze na świecie.

Z tego właśnie rocznika pochodziło najstarsze porto podane w trakcie degustacji. Było to winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) Kopke Colheita 1964. Orzechy, suszone owoce, brzoskwienie… Im dłużej uczestnicy degustacji kręcili kieliszkami z pięćdziesięcioletnim porto, tym więcej padało propozycji, co jeszcze można odkryć w aromacie i smaku.

Ale zanim doszliśmy do roku 1964, w kieliszkach pojawiły się młodsze wina typu ruby. Najpierw Kopke Porto Ruby – młode, owocowe wino do „codziennego użytku”. Dla porównania – Kopke Special Reserve Ruby podane równolegle, było wyraźnie odmienne, z nutami beczki, dojrzalsze. Miętowych nut doszukaliśmy się w Kopke LBV 2006. To ciągle jeszcze młode LBV pokazywało kierunek, w którym rozwinie się w przyszłości, wciąż dojrzewające w butelce wino. Przygodę z ruby zakończyliśmy na Vintage(fr., ang.) – winobranie, rocznik.. 2002, który zachwycił wszystkich całą ferią wtórnych aromatów i smaków: czekolady, kawy, ziół…

Porto, czyli czas zamknięty w butelce

Dojrzewanie – to klucz do tajemnicy porto. Odmienny charakter porto typu tawny to właśnie zasługa sposobu dojrzewania wina. Metoda oksydacyjna jest odpowiedzialna za jasny, lekko pomarańczowy kolor, zdecydowanie orzechowy i waniliowy aromat, migdałowe nuty. Wino inne od owowcowo-czekoladowego, ciemnego ruby. Te różnice można było jeszcze wyraźniej dostrzec dzięki degustacji pionowej dziewięciu win podanych do degustacji.

Porto, czyli czas zamknięty w butelce

Prowadzaący degustację przedstawiciel firmy Kopke, João Tamagnini Belo, podkreślał fakt, iż Portugalczycy są bardziej przywiązani do porto typu tawny – ruby zaś to domena Brytyjczyków, bez których porto nie byłoby dziś tak popularne.

Porto, czyli czas zamknięty w butelce

Wyspiarze bowiem, w czasach wojen z Francją, poszukiwali alternatywy dla win francuskich. Znaleźli ją w Portugalii, w Douro. Wino było (i jest) wzmacniane wysokoprocentowym destylatem winnym, dzięki czemu można je było przechowywać i transportować bez przeszkód do Anglii. Tam mocny, lekko słodki portwain zdobył rzesze wielbicieli. Sukces porto to także zasługa wielu brytyjskich, niemieckich i portugalskich producentów, którzy przez wieki dbali o jakość wina.

Tradycyjnie wino z Douro, którego używano do produkcji porto (jest to zawsze mieszanka lokalnych szczepów, taka sama dla towny i ruby), transportowano rzeką Douro do Porto, gdzie było przechowywane, dojrzewane i butelkowane. Od kilkunastu lat, porto można już wyrabiać po za miastem, ale przywiązane do tradycji wytwórnie nadal przewożą wina do piwnic Porto. Tak właśnie postępuje firma Kopke, która wytwarza porto wysokiej jakości rzemieślniczymi metodami, z dbałością o każdy szczegół i zachowanie tradycji.

Warto też zapamiętać, że porto to wśród win długo przechowywanych prawdziwa elita, przy czym ceny dobrego LBV, Vintage czy Colheita są zdecydowanie bardziej przystępne dla przeciętnego odbiorcy, niż np. rocznikowych grand cru(fr.) zbiór, obszar uprawy, parcela, działka.Przeważnie n... z Francji.