Wielkanocne słodkości

 

Smaki Wielkanocy? Sernik, drożdżowe bułeczki z kruszonką, kolorowe cupcakes. Oczywiście z lampką odpowiedniego wina. Z sernikiem perfekcyjnie komponować się będzie białe Moscato di Piemonte.

 

To jedno z ciekawszych słodkich win nie tylko we Włoszech, ale i na świecie. Ma jasnożółty kolor ze złotymi refleksami i intensywny aromat świeżych owoców. Podkreśla smak, przełamuje słodycz i idealnie komponuje się z tradycyjnymi składnikami wielkanocnych wypieków: wanilią, słodkim twarożkiem, śmietaną.
Biały i półwytrawnyokreślenie wina, w którym nie cały cukier – na drodze f... Gamla White Riesling ma smak owocowy, nieco słodkawy. Bardzo delikatny i trudny do jednoznacznego zaklasyfikowania zapach podkreśli kokosowy smak wielkanocnych babeczek. Udekorujcie je kremem, poukładajcie na wierzchu kolorowe jajka z cukru i wielkanocny deser gotowy!
Aby nieco „dosłodzić” świąteczne wypieki, warto sięgnąć po czerwone Kopke Fine Ruby Porto. Doskonale uzupełnia się ze słodkimi drożdżowymi bułeczkami. Ich smak wydobywa eleganckie i zrównoważone czerwone winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...). Słodkiewino o dużej zawartości cukru naturalnego lub dodanego.., o świeżym aromacie – można je podawać również jako digestif.

 

Fot. Joanna MentelPuszyste miniserniczki
Składniki na 14 sztuk

100 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
50 dag sera białego, zmielonego na gładko
4 jajka, osobno żółtka i białka
1 budyń śmietankowy bez cukru (40 g)
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli

Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy żółtka, ser oraz budyń i dalej miksujemy. W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Przekładamy je ostrożnie do przygotowanej masy sernikowej. Delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do foremek. Pieczemy w temperaturze 160ºC przez 30–40 minut, do zrumienienia. Po upieczeniu serniki trzeba na chwilę pozostawić, aż opadną. Ciepłe posypujemy cukrem pudrem.

Fot. Joanna MentelWielkanocne cupcakes
Składniki na 12 sztuk

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
3 jajka
130 g miękkiego masła
1/3 szklanki mleka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki wiórków kokosowych
szczypta soli
Na wierzch
250 g mascarpone
cukier puder do smaku
150 ml ubitej kremówki
czekoladowe jajeczka

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni i wyłóż blachę do muffin papilotkami.
Wsyp i wlej do dużej miski wszystkie składniki na ciasto. Możesz dodatkowo wcisnąć do środka odrobinę soku z cytryny. Zmiksuj wszystko. Ciasto nakładaj łyżką do papilotek, do 2/3 wysokości.
Piecz 25 minut. Wyciągnij, przestudź. Zrób krem: ubij kremówkę, mascarpone zmiksuj z cukrem (zacznij od 2 łyżek). Bitą śmietanę wmieszaj delikatnie łopatką do mascarpone. Wymieszaj na gładką masę. Możesz dodać więcej cukru pudru. Przełóż krem do szprycy i dekoruj zimne muffiny. Na wierzchu poukładaj jajeczka.

Fot. Joanna MentelZawijane drożdżówki z serem
Składniki na 20 sztuk

1 szklanka letniego mleka
32 g świeżych drożdży
3 i 1/4 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
1 żółtko
1 jajko
65 g rozpuszczonego masła
Nadzienie
30 dag zmielonego sera białego
cukier puder do smaku
1 jajko
2 garści posiekanych migdałów
rodzynki
Kruszonka
180 g mąki
90 g cukru
125 g rozpuszczonego masła
Na wierzch
rozbełtane jajko

Do miski wlewamy 1/2 szklanki mleka, kruszymy i dodajemy drożdże. Mieszamy. Dodajemy 1/2 szklanki mąki, 1/2 łyżeczki cukru, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość.
Następnie dodajemy 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru, wanilię, sól, masło, żółtko, jajko i pozostałą mąkę. Wyrabiamy miękkie ciasto – jeśli klei się do rąk, możemy posypać stolnicę mąką. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy i zostawiamy na kolejną godzinę.
W tym czasie mieszamy wszystkie składniki na kruszonkę, owijamy ją folią i wkładamy na godzinę do lodówki. Mieszamy też wszystkie składniki na nadzienie.
Kiedy ciasto wyrośnie, wyciągamy je na stolnicę posypaną mąką i wyrabiamy ok. 10 minut. Następnie odrywamy z ciasta niewielkie kulki i rozwałkowujemy je na prostokąty. Po wierzchu rozsmarowujemy 1 łyżkę nadzienia, uważając, by boki pozostały suche. Zawijamy prostokąty wzdłuż dłuższego boku. Gotowe układamy obok siebie na blasze. Na wierzchu smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką. Bułeczki mogą być nieforemne i stykać się ze sobą – po upieczeniu będą miały ładny kształt.
Pieczemy ok. 45–50 minut w temperaturze 180 stopni.

Tekst i zdjęcia: Joanna Mentel
Blog: bookmeacookie.pl