Ledwo uporaliśmy się z dorocznym międzynarodowym konkursem win różowych (IRC) organizowanym przez nasz magazyn, a już przed nami stanęło kolejne wyzwanie w tym kolorze. Lato za pasem, więc uznaliśmy, że nie można zwlekać z tematem. Nie było dyskusji.
Wina różowe można otrzymywać na różne sposoby, jednak wymogi co do ich atrybutów są niezmienne. Muszą być świeże i owocowe, niekoniecznie zupełnie wytrawneokreślenie wina, w którym, teoretycznie, cały cukier na d..., czasami przyjemnie perliste, jednak winny przede wszystkim dawać poczucie radości w chwili ich spożywania. Nie wymaga się od nich złożoności, choć i takowe wyjątki bywają. Za to wszelkie udziwnienia nie są mile widziane. Te pozostawmy napojom mieszanym tworzonym na bazie wina, koktajlom i sangriom. My obracamy się w świecie wina czystego z gron pochodzącego.
Justyna Korn-Suchocka
Esprit Gassier
Château Gassier
AOP Côtes de Provence, Francja
Cena: 77 zł
Wino współtworzą w harmonijnym tercecie dobrze znane gwiazdy: grenacheGrenache, zwany także garnachą, jest hiszpańsko-francusk..., cinsault, syrahfrancuska odmiana czerwonych winogron uprawianych głównie ... i, jako skromny dodatek, nieco tajemnicza odmiana rolle. Biała, niezwykle aromatyczna znana w świecie wina jako popularne szczególnie na Sardynii vermentino, pojawia się pod wspomnianym pseudonimem głównie na południu Francji.
Obdarzone złożonym charakterem Esprit mniej jako aperitifnapój alkoholowy (rzadziej bezalkoholowy) podawany przed po... (...), a bardziej jako integralna część posiłku sprawdzi się w roli towarzysza przekąsek z długo dojrzewającą szynką, lekko ziołowych sałat z dodatkiem miękkich serów, pieczonej, lekko pikantnej ryby, a nawet ikonicznej bouillabaisse. Bon appétit!
Wojciech Gogoliński
Le Pas du Moine
Château Gassier
AOP Côtes de Provence Sainte-Victoire, Francja
Cena: ok. 110 zł
Jednak by nieco uporządkować sytuację, z ogromnej apelacji zaczęto z czasem osobne siedliska wykrawać. Tak padło od razu na winnice u stóp Góry Św. Wiktorii (Sainte-Victoire), do której szczytu – Pic des Mouches – prowadzi Mnisi Przesmyk (Le Pas du Moine). Góra jest tak piękna, że na swoich obrazach wielokrotnie uwieczniali ją liczni malarze, m. in. Paul Cézanne.
Château Gassier to posiadłość w rękach jednej z najstarszych rodzin regionu. Nowoczesna, wysmukła flaszka z centymetrowym denkiem podkreśla bardzo jasną barwę wina. Ono zaś jest lekkie i może tylko zaskakuje przyjemnymi zapachami owoców egzotycznych. Koniecznie należy pamiętać o zdecydowanym schłodzeniu wina (8–9°C), to czy wypijemy je samo czy z wędlinami lub pizzą pepperoni, nie ma już większego znaczenia – przyjemność podobna.
Wojciech Giebuta
Rosé
Winnica Turnau
Polska
Cena: 55 zł
Proszę nie myśleć, że te landrynki to minus; wręcz przeciwnie – wino jest bogate, kolorowe w smaku, a przy tym nieprzesłodzone. W ustach wyczujemy przede wszystkim czerwone porzeczki, które dodają mu charakteru. Chociaż opisywane jest ono przez producenta jako półwytrawne to – zapewniam Państwa – ma w sobie więcej kwasowości i werwy niż niejedno anjou. Warto wspomnieć, że wino to docenili także najlepsi na świecie specjaliści od win różowych, przyznając mu srebrny medal podczas tegorocznej edycji konkursu International Rosé Championship.
Dorota Romanowska
Ramón Bilbao Rosado
Bodegas Ramón Bilbao
DOCa Riojahiszp. czer. DOCa z regionu Rioja, prod. z wszystkich czerw.... (...), Hiszpania
Cena: ok. 48 zł
Artur Boruta
H de L’Hospitalet Grenache Rosé
Gérard Bertrand
IGP Pays d’Oc, Francja
Cena: 41 zł
Oczkiem w głowie Gerarda jest jego posiadłość L’Hospitalet znajdująca się w sercu Langwedocji, w niewielkiej odległości zarówno do Narbony, jak i od linii brzegowej Morza Śródziemnego. To stara winiarnia w części przemieniona na klimatyczny hotel z modną i popularną restauracją. Stamtąd pochodzi H de L’Hospitalet Grenache Rosé, łączące w sobie cechy prowansalskiego, klasycznego, aksamitnego wina różowego z nowoświatowym stylem owocowych win przypominających lekkie i niedobarwione wina czerwone.
Przy czym H de L’Hospitalet Grenache Rosé ma wszystko, czego oczekujemy po winach różowych: przyjemną pomarańczowo-limonkową kwasowość, bukiet i posmakposmak jest ostatnim wrażeniem, jakie pozostawia w ustach k... (...) czerwonych świeżych owoców wiśni i ostrężyn, aksamitność na podniebieniu i mineralność na finiszu. Będzie świetnym dodatkiem do sałatek, ale będzie również dawać dużą przyjemność degustowane samodzielnie – mocno schłodzone w gorące dni.
Paweł Gąsiorek
Perafita Rosat
Celler Martín Faixó
DO Empordá, Hiszpania
Cena: 98 zł
Perafita Rosat jest jednak materią jak najbardziej realistyczną, choć płynną, a w swoim realizmie wielce uwodzicielską i szlachetną. Stworzona z kupażu dwóch odmian: lokalnej garnachy i międzynarodowego merlota. Te właśnie zestawienia lokalnych odmian z najbardziej znanymi francuskimi stanowią siłę Perafity. Wino jest lekko wybarwione, róż przechodzi w wyblakły łososiowy kolor. W ustach zdecydowanie wytrawne, bez śladu resztkowych cukrów. Wyraźny mineralny charakter nadaje mu górski, łupkowy terroir. Wino zdecydowanie bardziej do popijania dobrej rybnej kolacji niż do picia solo. Pomysł na letnią kolację prosty: krewetki al ajillo (czyli zapiekane w oliwie z czosnkiem, papryką i chili) i Perafita Rosat. I nawet nie trzeba jechać do Hiszpanii, bo lato w Polsce w tym roku równie gorące.