Sankt Laurent

fot. Alexandra Reinwald / shutterstock
fot. Alexandra Reinwald / shutterstock

Dziesiątego sierpnia wspominamy św. Wawrzyńca, męczennika żywcem upieczonego na ogromnym ruszcie, patrona piekarzy, kucharzy i poparzonych. Jest to zarazem dzień, kiedy owoce jednej z najważniejszych czerwonych odmian Austrii zaczynają się gwałtownie wybarwiać (przypiekać). Nic dziwnego, że szczep ten nazwano imieniem świętego.

Z tym 10 sierpnia to oczywiście bywa różnie – zależnie od regionu i pogody. Legenda powstała w Alzacji, gdzie sankt laurentaustriacka odmiana czerwonych winogron uprawianych także w ... spontanicznie przyszedł na świat jako efekt przelotnego związku pinot noirjedna z najbardziej rozpowszechnionych i najstarszych czerwo... (...) i dotąd niezidentyfikowanego partnera (partnerki). Z Alzacji do Niemiec szczep trafił około połowy XIX wieku za sprawą pewnego aptekarza i jednego z pionierów niemieckiego winiarstwa – Johanna Philippa Bronnera. Dziś w Niemczech stanowi co prawda margines upraw (łącznie ok. 650 ha, głównie w Palatynacie i Hesji Nadreńskiej), za to odgrywa niesłychanie ważną rolę w winiarstwie czeskim (tu zwane jest svatovavřinecké) i austriackim.

Czytaj więcej o św. Wawrzyńcu w dziale Historia wina

W Austrii sankt laurent stał się specjalnością winiarzy z Thermenregion i tam też daje najciekawsze rezultaty – szczególnie ten rosnący na działkach wokół Tattendorf. Ikoniczne wina z tej odmiany pochodzą z opactwa Klosterneuburg, położonego co prawda w okręgu Wagramokręg winiarski w Dolnej Austrii (Niederösterreich), leż... (...), ale posiadającego w Tattendorf ponad 50 hektarów własnych winnic. Nie jest bowiem łatwo znaleźć dla tej odmiany odpowiednie siedlisko (co łatwo zauważyć, sądząc po uśrednionej jakości czeskich win z tej odmiany) – sprawia ona winiarzom sporo trudności, począwszy od dość nieprzewidywalnej wydajności, a skończywszy na wysokiej wrażliwości na przymrozki oraz w okresie kwitnienia. Za to udane świętowawrzynieckie są pięknie wybarwione (w kierunku fioletu) i odznaczają się wybitną wręcz owocowością krążącą wokół wiśni i śliwek, z lekko zaznaczoną cierpkością i ładnie zbudowanymi taninami.

Nie bez znaczenia jest także i to, że sankt laurent dał początek zweigeltowi. W 1922 roku w Federalnym Instytucie Winiarskim w Klosterneuburgu inżynier Fritz Zweigelt skrzyżował sankt laurenta z inną, silnie z Austrią związaną odmianą, czyli blaufränkischem, otrzymując najpopularniejszą dziś w Austrii czerwoną odmianę winorośli.