Do tej pory na terenie Unii Europejskiej wina organiczne były sprzedawane jako „winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) otrzymane z organicznie uprawianych winogron”.
Bruksela postanowiła uprościć to oznaczenie do prostszej frazy „Organic Wine” lub „Vin Biologique”. Tego rodzaju wina będą od 1 sierpnia oznaczane specjalnym logo w kształcie liścia obrysowanego unijnymi gwiazdkami, na zielonym tle.
Nowe ustawodawstwo zawiera definicję wina organicznego. Wylicza się w niej wymagane zabiegi do stosowania w winnicach oraz techniki winifikacji. Mowa jest w nim także o ograniczeniu stosowania siarki o ok. 30–50 proc.
Rynek produktów organicznych w UE, w tym win, osiąga obecnie wartość 17,3 miliarda euro. W samej Francji wartość ta wynosi 359 milionów euro, co oznacza 90-proc. wzrost w ciągu ostatnich sześciu lat.
Łukasz Wojnarowicz