Przepis na udany wieczór

 

Przede mną biała kartka i dwa kieliszki czerwonego wytrawnegookreślenie wina, w którym, teoretycznie, cały cukier na d... wina. Z lewej strony zerka na mnie pinot noirjedna z najbardziej rozpowszechnionych i najstarszych czerwo... (...) prosto z Burgundii. Subtelne, aromatyczne, dobrze zbudowane winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) o delikatnych taninach.

 

Z prawej strony roztacza swą  woń Pago del Oro, produkowane i butelkowane w Hiszpanii, zdumiewająco gęste i dojrzałeokreślenie degustacyjne stwierdzające, że wino osiągneł... (...) o aromacie dojrzałych owoców przyprawionych białym pieprzem, kawą i tytoniem. Powietrze delikatnie wibruje w takt muzyki sączącej się z głośników i roztacza wokół mnie winną aurę, a w mojej głowie pojawiają się kolejne pomysły na przystawkę i danie główne, które idealnie skomponują się z czerwienią obu win. Dziś wieczorem będzie delikatnie mięśnie i aksamitnie serowo.

Fot. Ewelina MajdakJestem bowiem wyszukanym mięsożercą. Lubię mięso chude, kupione u sprawdzonego sprzedawcy. Nie ma mowy o nadmiarze tłuszczu i braku należytej świeżości. Zazwyczaj sięgam po drób i cielęcinę, ale kiedy mam ochotę na głębsze doznania smakowe, na talerzu pojawia się grillowany stek wołowy. Tajemnicą dobrego steku jest obsmażenie mięsa od razu z obu stron i nie naciskanie go w trakcie grillowania – mamy wtedy pewność, że to, co w nim najlepsze, zostanie wewnątrz. Mój stek jest średnio wysmażony, aromatyczny i wyrazisty. Przed smażeniem nacieram go czosnkiem, octem balsamicznym i różowym pieprzem. Grilluję go na patelni na kawałku klarowanego masła.

Przed stekiem będę rozpieszczać swoje zmysły dojrzałym kozim serem podanym na ciepło w formie małej tarty. Ser będzie przyprawiony tymiankiem i podany z dodatkiem konfitury z czerwonej cebuli. To prawdziwa uczta dla podniebienia. Podgrzany ser zatopiony w śmietanowym nadzieniu rozpieszcza moje kubki smakowe do granic przyzwoitości, a lepka i lekko słodka konfitura jest idealnym dopełnieniem całości. Do pełni szczęścia nie potrzeba mi niczego więcej. Na kartce zapisuję receptę na samotny, acz udany sobotni wieczór…

Konfitura z czerwonej cebuli

Fot. Ewelina Majdak2–3 łyżki oleju z pestek winogron
00 g małych czerwonych cebul
2 łyżeczki utartych w moździerzu ziaren jałowca, kolorowego pieprzu i goździków
5 łyżek syropu z agawy
2 łyżki octu balsamicznego
400 ml czerwonego wytrawnego wina
duża garść gałązek świeżego tymianku

Cebulę kroimy w ósemki. Na głębokiej patelni podsmażamy olej, dodajemy cebulę i smażymy na małym ogniu przez 5 minut. Dodajemy przyprawy i syrop z agawy, i smażymy kolejne 5 minut, ciągle mieszając. Dodajemy ocet, wino oraz posiekane gałązki tymianku, mieszamy i gotujemy bez przykrycia na moderowanym ogniu mniej więcej 40–50 minut, aż konfitura zgęstnieje. Gorącą przekładamy do dwóch małych, wyparzonych słoików i zakręcamy. Zostawiamy do ostygnięcia.

Mini tarty
z kozim serem i tymiankiem
z konfiturą z cebuli
porcja na 2 małe tarty o średnicy 12 cm

Ciasto:
100 g mąki pszennej razowej
szczypta soli
50 g masła
1–2 łyżki zimnej wody
1 żółtko

Do mąki dodajemy sól oraz zimne masło. Rękami wcieramy masło w mąkę, aż powstaną drobne okruchy. Dodajemy wodę i żółtko i szybko zagniatamy ciasto w kulę. Owijamy je folią i wkładamy na 10 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto cienko wałkujemy, wykładamy nim dwie formy do tart, przyciskamy od góry foremką i pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku (170°C) 10 minut. Zdejmujemy z ciasta foremki i dopiekamy kolejne 5 minut. Studzimy.

Nadzienie:
Fot. Ewelina Majdak1 żółtko
1 białko
3–4 łyżki śmietany 18%
spora szczypta ostrej suszonej wędzonej papryki
1 duży ząbek czosnku
duża garść gałązek świeżego tymianku
pieprz
kilka plasterków dojrzałego koziego sera

Żółtko, białko i śmietanę dokładnie mieszamy. Dodajemy przyprawy, roztarty ząbek czosnku oraz posiekany tymianek. Dokładnie mieszamy i gotową masą wypełniamy podpieczone spody tarty. Na wierzchu układamy plasterki sera i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C około 15–20 minut. Podajemy z konfiturą z czerwonej cebuli. Do tart z kozim serem idealnie pasuje czerwone wytrawneokreślenie wina, w którym, teoretycznie, cały cukier na d... wino z Burgundii.

Kopytka ze szczypiorkiem

500 g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków
150 g pszennej mąki
1 łyżka mąki ryżowej
1 jajko
sól
3 łyżki drobno posiekanego szczypiorku

Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub przecieramy przez sito. Dodajemy obie mąki, jajko, sól i zagniatamy ciasto. Na podsypanym mąką blacie rozwałkowujemy ciasto na grubość 1–1,5 cm i wycinamy z niego kopytka w kształcie małych kółek. Kopytka wrzucamy partiami na osoloną, wrzącą wodę, czekamy aż wypłyną na powierzchnię i gotujemy jeszcze około 3 minut. Wyjmujemy je z wody cedzakową łyżką i układamy na dużym płaskim talerzu posmarowanym cienko masłem.

Kruchy grillowany stek wołowy

Fot. Ewelina MajdakMarynata:
2 łyżki oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
2 duże ząbki czosnku
1 łyżeczka utartych w moździerzu ziaren różowego pieprzu
1 łyżeczka wędzonej soli

Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy i nacieramy nią mięso. Mięso przekładamy do miski, przykrywamy folią do żywności, chowamy do lodówki i zostawiamy na minimum 3 godziny.
Rozgrzewamy żeliwną patelnię grillową i układamy na niej kilka kawałków klarowanego masła. Smażymy stek wedle upodobań oraz grillujemy kopytka. Wołowe mięso tworzy zgraną parę z hiszpańskim winem Pago del Oro.

Ewelina Majdak
Around the Kitchen Table/Happiness is homemade
www.table-table.blogspot.com