© Copyright by Czas Wina 2022
Tag: Rzym
Weekend nagród w Rzymie
Wielki włoski koncern kulinarny Gambero Rosso wybrał sobie koniec ostatniego tygodnia na pokazanie nowego przewodnika winiarskiego Vini d’Italia 2019, a następnie ogłoszenie listy najlepszych włoskich knajp na świecie. Wszystkiemu towarzyszyła mnogość prestiżowych imprez towarzyszących oraz – co oczywiste – degustacyjnych.
Wina króla Dawida, albo co i jak pijano w czasach biblijnych
Choć wszechobecne w mozaikach i freskach wszystkich starożytnych ludów, nie od razu stało się napojem codziennym. Początkowo wino było przywilejem wyłącznie wyższych klas społecznych – zwykli ludzie pijali je od święta, zazwyczaj późną jesienią, kiedy cieszono się młodymi winami z nowego rocznika.
Święty od najświętszego kielicha
Nie znamy dokładnej daty jego narodzin – lecz dokładnie wiemy, kiedy zginął i w jaki sposób został zamęczony. Ale z jego działalnością wiąże się również jedna...
Rzymianie walczący i piszący
Rzymianie podbili pół Europy, narzucili Pax Romana i rozwinęli gospodarkę do niewidzianego wcześniej poziomu. Gdy tego wszystkiego dokonali, mieli dość wolnego czasu, aby zasiąść nad...
Bogu co boskie
Każda rzecz i czynność na świecie ma swojego patrona. Dziś są nimi święci, kiedyś byli to bogowie. Wino nie może być tu wyjątkiem, ponieważ jego...
Żywot rzymskiego winiarza
Wielkość produkcji wina w starożytnym Rzymie i złożoność handlu nim można porównać jedynie z czasami współczesnymi. Wino było towarem dostępnym wszystkim grupom społecznym, w cenach odpowiednich do ich...
Nie od razu Rzym zbudowano
Dzisiejsza winiarska potęga Włoch to odległe echo Imperium Rzymskiego. Handel winem był jedną z kluczowych gałęzi gospodarki starożytnego Rzymu. Zanim jednak powstało Wieczne Miasto,...
Rzymskie marzenie
Czasem czujemy, że jesteśmy bez szans. Warunki bytu, sytuacja społeczna czy polityczna zdaje się determinować nasz los. Jak tonący pragniemy chwycić się przysłowiowej brzytwy,...
In garum veritas
Kuchnia starożytnych Rzymian to bardzo obszerny temat. Większość z zachowanych do dzisiaj przepisów ma jednak wspólny mianownik: garum – długo dojrzewający sos ze sfermentowanych...
Między ustawą a brzegiem kielicha
Nieumiarkowanie w jedzeniu i piciu wpisało się na dobre w poczet przysłowiowych rzymskich nikczemności. Dotyczyło ono najbogatszych obywateli, głównie patrycjuszy.Właśnie Petroniusz i Seneka utrwalili...