Gumpoldskirchiener

Wojciech Gogoliński06.02.2014 19:28

typ austriackiego białego wina jakościowego z regionu Niederösterreich (Dolna Austria), produkowanego (kiedyś wyłącznie) z mieszanki winogron odmian zierfandler (zwanej także spätrot) i rotgipfler, uprawianych na obszarze okręgu Thermenregion w gminie Gumpoldskirchien, niemal na południowych przedmieściach Wiednia.

Fot. ArchiwumNajczęściej jest to wino wytrawne lub półwytrawne, nabierające wraz z dojrzewaniem zapachu o odcieniu korzenno-morelowym. Dziś powstają także gumpoldskirchienery odmianowe. Przy kupażach na etykiecie często spotkać można dopisek „Spätrot-Rotgipfler” pochodzący od nazw odmian winogron. Kiedyś było to zbędne, bo gumpoldskirchiener zawsze był kupażem i należał do nasłynniejszych półwytrawnych lub półsłodkich win czasów Austro-Węgier, popularnym w całym imperium, bez niego np. nie obyła się żadna karta win w krakowskich restauracjach (jeszcze w okresie międzywojennym!). Charakter wina zmienił się jednak po skandalu w 1985 roku – wino stało się bardziej wytrawne, a nazwę według nowej klasyfikacji przypisano do gminy, a nie do charakteru, stąd pojawiające się wina odmianowe. Ostatnio część winiarzy wraca do starych wzorów. Thermenregion jest jedynym w Austrii obszarem uprawy odmian zierfandler i rotgipfler.

Czas Wina nr 66

FB