soave

Wojciech Gogoliński27.01.2012 12:23

włoskie białe DOC/DOCG z regionu Veneto produkowane z odmiany garganega (min. 70%) z możliwym dodatkiem odmian trebbiano toscano (trebbiano di soave, verdicchio), pinot bianco i chardonnay uprawianych na powierzchni około 4 tysięcy ha w prowincji Verona.

Moc min. – 10,5%. Jeśli zaw. alk. wynosi min. 11,5%, a wino było leżakowane 1 rok, jest klasyfikowane jako DOCG Soave Superiore. Jeśli wino pochodzi z najstarszego obszaru upraw (1,1 tys. ha), może być nazywane DOC/G Soave (Classico). Wytwarzane także w wersji musującej (spumante naturale) oraz DOCG Recioto di Soave i likierowej (liquoroso). Wersja DOCG riserva musi mieć min. 12,5% alk. i dojrzewać min. 2 lata. Produkcja – ok. 500 tys. hl (trzecie pod tym względem wino we Włoszech, po asti i chianti). DOC – 1968, DOCG – 2001.

Fot. PinotshopSoave to jedno z najbardziej masowo wytwarzanych białych win włoskich, na co złożyła się również jego wielka popularność w USA po II wojnie światowej. Jego jakość jest wielką loterią, są tu wina bardzo dobre, ale także z niskiej półki supermarketów. Najwięcej kontrowersji budzi jednak zamieszanie związane z jego klasyfikacją i ciągłe windowanie apelacji w górę. Niektórzy producenci wycofują swoje wina z klasyfikacji DOC/DOCG i sprzedają je jako regionalne (IGT/IGP), by nie kojarzyć się z określeniem „soave”.

Czas Wina nr 54

FB