Prowadząc blog kulinarny, realizuję moją pasję i poznaję nowych ludzi. Jednak tak naprawdę bycie blogerem daje o wiele większe możliwości – zdobywania i doskonalenia umiejętności w wielu dziedzinach. Jedną z nich jest fotografia.
Dzięki niej publikowane posty stają się ciekawsze, przyciągają wzrok i tak naprawdę często to one zachęcają do czytania.
Nie ma się co oszukiwać: większość z nas lubi oglądać obrazki i poprzez nie poznawać świat, również ten kulinarny. Dobrze wykonane zdjęcia prezentujące potrawy sprawiają, że ślinka nam cieknie i nabieramy chęci, aby przyrządzić daną potrawę.
Jednak stworzenie idealnych ujęć wcale nie jest takie proste. Przekonuję się o tym fotografując przygotowywane przeze mnie dania.
Tu z pomocą przychodzi Matt Armendariz z książką Fotografia kulinarna dla blogerów, pozycją dla tych, którzy chcą zgłębić swoją wiedzę i wykorzystać proste triki, dzięki którym uwiecznianie potraw stanie się dużo łatwiejsze.
Nie ma tu nakazów i promowania konkretnej marki aparatów. Autor udowadnia, że dobrej jakości zdjęcia można wykonać lustrzanką, kompaktem, ale również smartfonem.
Główny nacisk kładzie na wykorzystanie naturalnego światła. Prezentuje sposoby jego modelowania i odbijania (choć nie brakło informacji o fotografowaniu przy sztucznym źródle). Dba o komfort czytelnika: opisując metody, porównuje różne ustawienia na konkretnych przykładach.
Szczególną uwagę przywiązuje do kompozycji zdjęć i wybieranych kadrów. To bardzo ważna część pracy przy fotografii kulinarnej. Pomagają tu detale i dodatkowe dekoracje. Zaleca jednak korzystanie z nich z rozwagą, by nie popsuć apetycznych kadrów.
Kładzie również nacisk na kwestie techniczne, takie jak kalibracja balansu bieli czy tworzenie kopii zapasowych zdjęć.
Mimo tak wielu informacji, książkę czyta się bardzo sympatycznie. A swoją wiedzę autor przekazuje częściowo w formie odręcznych notatek, zamieszczając tam informacje, na które trzeba zwrócić szczególną uwagę. Są one utrwaleniem i podsumowaniem prezentowanych tematów.
Oczywiście zdobyta wiedza to jedno, a praktyka drugie. Aby osiągnąć poziom zdjęć publikowanych w książce trzeba będzie troszkę poćwiczyć.
Fotografia Kulinarna dla blogerów
Matt Armendariz
Wydawnictwo Helion
Gliwice 2014
cena: 54,90 zł