Wejście Chorwacji do wspólnoty Europejskiej zaowocuje zniknięciem tego roku z rynku marki o wielowiekowej tradycji.
Mowa o dalmatyńskim, historycznym winie deserowym prošekdalmatyńskie, historyczne wino deserowe. Dziś produkowane ... (...). Unia twierdzi bowiem, że jego nazwa – prošek – jest zbyt podobna do włoskiego prosecco(wino) – zbiorcza nazwa białych win, głównie włoskich .... To, że oba wina są do siebie zupełnie niepodobne (jedno słodkiewino o dużej zawartości cukru naturalnego lub dodanego.., deserowe, a drugie musujące) nie ma dla urzędników znaczenia, podobnie jak fakt, że to marka chorwacka ma wielowiekową tradycję, podczas gdy historia włoskiego spumante jest znacznie krótsza.
Andro Tomić, wielokrotnie nagradzany winiarz, producent prošku nie kryje rozczarowania. Twierdzi również, że Ministerstwo Rolnictwa nie poinformowało winiarzy na czas o takiej decyzji i zarzuca rodzimym negocjatorom zaniedbania. Gniew na werdykt Unii potęgują obawy co do sprzedaży już wyprodukowanego wina po 1 lipca 2013 r., kiedy to nowe regulacje mają wejść w życie.
Chorwacki dziennik „Slobodna Dalmacija” zatytułowała swój zeszłotygodniowy wstępniak słowami: „Unia Europejska postawiła prošek poza prawem! Szok dla miłośników dalmackich słodkich kropel”.
Tradycja wina prošek jest głęboko osadzona w Chorwackiej kulturze. Butelkę wyprodukowaną z okazji narodzin dziecka przechowuje się przez lata i otwiera się w dniu jego ślubu. Ale winni są też nieco sami Chorwacji – po latach komunizmu wyrób prošku nigdy nie został właściwie prawnie uregulowany, i na rynku ciągle dominowały tanie niby-wina oferowane turystom jako składnik drinków. A z drugiej – najlepsze wina znanych producentów dorównywały niekiedy jakością (i ceną) włoskim passito Wino produkowane z podsuszonych owoców; nazwa poc....
Chorwackie Ministerstwo Rolnictwa odmawia komentarza w całej sprawie. A taki werdykt może być dopiero początkiem szoku, jaki wywoła nowa biurokratyczna rzeczywistość po wejściu Chorwacji do Unii 1 lipca 2013 r.
Źródło: www.digitaljournal.com i chorwacki dziennik “Slobodna Dalmacija”.
Więcej o winie prošek czytaj w ABC wina.