Międzynarodowy konkurs win zimnoklimatycznych

Cool Climate Wine Awards 2019

Cool Climate Wine Awards

Pierwsza edycja Cool Climate Wine Awards, międzynarodowego konkursu win zimnoklimatycznych organizowanego przez naszą redakcję, odbędzie się już w kwietniu!

Im cieplej się robi w Śródziemnomorzu, im wyżej skaczą rejestry alkoholu w winach z południa Włoch czy Francji, tym bardziej wyrazisty staje się specyficzny styl wina z północy Europy, i to nawet dla niewprawnych konsumentów. „Bardzo północny ten merlot”, „klasyczne winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) z zimnego klimatu” – słyszymy. I wcale nie są to obelgi, wręcz przeciwnie! Już nie tylko zblazowani blogerzy i znudzeni krytycy winiarscy uciekają od wysokich procentów i win o konsystencji syropu. Także masowy odbiorca, przynajmniej w krajach o dużej i długiej kulturze winiarskiej, stawia dziś na lekkość i elegancję.

Projekt jednego z medali CCWA. | © Czas Wina
Projekt jednego z medali CCWA | © Czas Wina

Im cieplej jednak na południu (lub na północy, jeśli myślimy o południowej półkuli), tym trudniej porównywać ze sobą jakość klasycznych win ciepło- i zimnoklimatycznych. Czy wspomniany północny merlotMerlot to jedna z najbardziej znanych i rozpowszec... (dajmy na to z Moraw czy Małopolski), wrzucony między bombastyczne merloty z Kalifornii lub Australii, mógłby zostać doceniony podczas konkursu winiarskiego?

Z tych wątpliwości zrodziła się idea zorganizowania bodaj pierwszego w Europie konkursu, podczas którego międzynarodowe grono sędziów z 11 krajów oceniać będzie wyłącznie wina produkowane w zimnych i bardzo zimnych strefach klimatycznych.

Czym jest wino zimnoklimatyczne?

Cóż to jednak znaczy, że wino jest „cool climate”? Czy istnieje definicja takiego produktu? Niestety nie, a rzecz od lat jest przedmiotem rozmaitych debat i sporów. Klimaty klasyfikuje się różnie, zgodnie z przyjętymi „miejscowo” metodologiami, a to mierząc liczbę dni słonecznych w roku, a to ustalając górną granicę średniej temperatury w sezonie wegetacyjnym, a to wreszcie stosując tzw. sumę temperatur efektywnych zwaną także stopniodniami (GDD, czyli growing degree days), jak w przypadku słynnej amerykańskiej skali Winklera. W krajach Unii Europejskiej rzecz jest o tyle prosta (przez co niekoniecznie mniej dyskusyjna), że obowiązuje tu sześć stref klimatycznych:

  • A (najzimniejsza, w której winogrodnictwo uważa się za szczególnie trudne przedsięwzięcie. Należą tu wszystkie regiony Niemiec prócz Badenii, ponadto m.in. Belgia, Luksemburg, Holandia, Wielka Brytania, Czechy bez Moraw oraz Polska),
  • B (chłodna, ale z dużym potencjałem winogrodniczym: m.in. niemiecka Badenia, Austria, Morawy, Szampania, Alzacja, Dolina Loary, Słowacja, czy chłodniejsze rejony Słowenii i Rumunii),
  • C (podzielona na cztery podkategorie, od najmniej do najbardziej ciepłej, obejmuje bardziej południowe kraje Europy).

Na potrzeby konkursu Cool Climate Wine Awards tę ostatnią skalę przyjęliśmy jako punkt odniesienia. W szranki staną więc w kwietniu wina wyprodukowane wyłącznie w strefie A lub B Unii Europejskiej oraz w krajach/regionach o podobnych warunkach klimatycznych poza Unią (np. w Szwajcarii), które spełniają jeden z poniższych warunków:

  • suma stopniodni (GDD) w skali Celsjusza nie przekracza 1389 jednostek,
  • maksymalna średnia temperatura okresu wegetacji nie jest wyższa niż 16°C.
Na niebiesko zaznaczone są kraje Europy, które należą do stref A i B. | mapa © Czas Wina
Na niebiesko zaznaczone są kraje Europy, które należą do stref A i B. | mapa © Czas Wina

Kto może wziąć udział w CC Wine Awards?

Oznacza to, że z konkursu wypadną wina włoskie, portugalskie, hiszpańskie czy bałkańskie, zaś z francuskich zakwalifikują się tylko te z północnych regionów oraz Burgundii, Jury czy Sabaudii. Z południowej półkuli przyjmowane będą wina wyłącznie z dalekiego południa Argentyny czy Chile (Rio Negro, Lake District), australijskiej Tasmanii, chłodniejszych regionów Nowej Zelandii (Central Otago, Marlborough), ponadto z całej Kanady i amerykańskich stanów Washington oraz Oregon.

Bez wątpienia Cool Climate Wine Awards stanie się także doskonałą okazją dla polskich producentów, by stanąć w szranki z kolegami z sąsiednich krajów o podobnych warunkach wyjściowych, co trudno jest osiągnąć w przypadku większości międzynarodowych konkursów winiarskich. Zgłoszenia przyjmowane są przez stronę www.ccwineawards.com do 25 lutego.

Zobacz stronę www konkursu

Konkursowi patronuje m.in. Národni Vinařské Centrum z Moraw, kieliszki Authentis dostarcza Spiegelau, zaś drukarnia Color Press oferuje wszystkim uczestnikom zniżki na produkcję ekskluzywnych etykiet.