Ogrody Wina w Dworze Sieraków

Ogrody Wina to nowa odsłona corocznej imprezy Domu Wina, znanej dotychczas pod nazwą Salon Degustacyjny.

 

Ogrody Wina w Dworze Sieraków
Ogrody Wina to nowa odsłona corocznej imprezy Domu Wina, znanej dotychczas pod nazwą Salon Degustacyjny. Na przekór powiedzeniu, że lepsze jest wrogiem dobrego, w tym przypadku nowa formuła jest dużo atrakcyjniejsza od poprzedniej. Przeniesienie imprezy w plener, do Dworu Sieraków było strzałem w dziesiątkę. Dopisała pogoda, parkowe otoczenie sprzyjało relaksowi, duża ilość miejsca wystawienniczego pozwoliła na uniknięcie tłoku. Dobrym pomysłem było poproszenie gości o przybycie w nakryciach głowy, dodało to spotkaniu szyku i elegancji. Inwencja twórcza uczestników przerosła najśmielsze oczekiwania. Pojawiły się kapelusze z całego świata, niektóre zdobione kwiatami, inne korkami.
Istotą imprezy była możliwość zapoznania się z portfolio win importowanych przez Dom Wina oraz bezpośrednie spotkania z producentami. Główną atrakcją niewątpliwie było spotkanie z Alejandro Fernandezem, twórcą apelacji Ribera del Duero, właścicielem Grupo Pescquera, uznawanym za jednego z najlepszych winiarzy świata. Alejandro, pełen wigoru osiemdziesięciolatek, może służyć za przykład dobroczynnego wpływu wina (i ciężkiej pracy) na zdrowie. Dom Wina przyznał mu status „Gościa Honorowego” i (zgodnie już z niepisaną tradycją „koronowania” czapką krakowską wielkich osobowości świata winiarskiego) sprezentował mu niezwykle twarzowe nakrycie głowy…
Swoje wina zaprezentowało ponad dwadzieścia winnic. W naszej subiektywnej ocenie wyróżniły się wśród win białych: Verus (Słowenia), Muscadet i Touraine Sauvignon z de Neuville (Dolina Loary), Grand Cru(fr.) zbiór, obszar uprawy, parcela, działka.Przeważnie n... Steinert Riesling Domaine(fr.) posiadłość, majątek, gospodarstwo.. Rieflé (Alzacja). Spośród win czerwonych, oprócz Grupo Pescquera, uwagę zwróciły Fuentespina Roble i Fuentespina Selección z Avelino Vegas (Ribera del Duero) oraz słodki Haider Blauer Zweigelt (Burgenland, Austria).
Dużym powodzeniem cieszyły się degustacje komentowane w formule „master classes”: win z Grupo Pesquera, Yarden (Izrael), Tbilivino (Gruzja) oraz hiszpańskich produktów – oliwy, szynki serrano i win z apelacji Ribera del Duero, które zaprezentowali goście specjalni Ogrodów Wina, odwiedzający Polskę pod szyldem akcji „Original Flavors”. Promowali oni wśród uczestników degustacji najlepsze produkty oznaczone europejskim znakiem pochodzenia. Można było skosztować świeżo krojonej szynki Serrano ze znakiem jakości GTS, aromatycznej oliwy z oliwek Extra Virgin Baena oraz wielu win z Ribera del Duero, które ich  producenci chcą sprzedawać na polskim rynku.
Imprezę zakończyła kolacja pod gołym niebem, z menu przygotowanym przez restaurację Dworu Sierków i degustacją doskonałych hiszpańskich tapas wyczarowywanych przez Fernando del Cerro, szefa kuchni w Restauracji Casa José, odznaczonej gwiazdką Michelina. Była to naprawdę nie lada gratka dla wielbicieli haute cuisine.

Na przekór powiedzeniu, że lepsze jest wrogiem dobrego, w tym przypadku nowa formuła okazała się dużo atrakcyjniejsza od poprzedniej. Przeniesienie imprezy w plener, do Dworu Sieraków było strzałem w dziesiątkę. Dopisała pogoda, parkowe otoczenie sprzyjało relaksowi, duża ilość miejsca wystawienniczego pozwoliła na uniknięcie tłoku.

Dobrym pomysłem było poproszenie gości o przybycie w nakryciach głowy – dodało to spotkaniu szyku i elegancji. Inwencja twórcza uczestników przerosła najśmielsze oczekiwania. Pojawiły się kapelusze z całego świata, niektóre zdobione kwiatami, inne korkami.

Istotą imprezy była możliwość zapoznania się z portfolio win importowanych przez Dom Wina oraz bezpośrednie spotkania z producentami. Główną atrakcją niewątpliwie było spotkanie z Alejandro Fernandezem, twórcą apelacji Ribera del Duero, właścicielem Grupo Pescquera, uznawanym za jednego z najlepszych winiarzy świata. Alejandro, pełen wigoru osiemdziesięciolatek, może służyć za przykład dobroczynnego wpływu wina (i ciężkiej pracy) na zdrowie. Dom Wina przyznał mu status „Gościa Honorowego” i (zgodnie już z niepisaną tradycją „koronowania” czapką krakowską wielkich osobowości świata winiarskiego) sprezentował mu to niezwykle twarzowe nakrycie głowy…

Swoje wina zaprezentowało ponad dwadzieścia winnic. W naszej subiektywnej ocenie wyróżniły się wśród win białych: Verus (Słowenia), Muscadet i Touraine Sauvignon z de Neuville (Dolina Loary), Grand Cru Steinert Riesling Domaine Rieflé (Alzacja). Spośród win czerwonych, oprócz Grupo Pescquera, uwagę zwróciły Fuentespina Roble i Fuentespina Selección z Avelino Vegas (Ribera del Duero) oraz słodki Haider Blauer Zweigelt (Burgenland, Austria).

Dużym powodzeniem cieszyły się degustacje komentowane w formule „master classes”: win z Grupo Pesquera, Yarden (Izrael), Tbilivino (Gruzja) oraz hiszpańskich produktów – oliwy, szynki serrano i win z apelacji Ribera del Duero, które zaprezentowali goście specjalni Ogrodów Wina, odwiedzający Polskę pod szyldem akcji „Original Flavors”.

Promowali oni wśród uczestników degustacji najlepsze produkty oznaczone europejskim znakiem pochodzenia. Można było skosztować świeżo krojonej szynki Serrano ze znakiem jakości GTS, aromatycznej oliwy z oliwek Extra Virgin Baena oraz wielu win z Ribera del Duero, które ich producenci chcą sprzedawać na polskim rynku.

Wielkim powodzeniem wśród gości Ogrodów Wina cieszyły się polskie sery marki Old Poland doskonale komponujące się z winami. Te zaś podawane były w kieliszkach od Spiegelau – znenego producenta szkła wysokiej jakości. Aromatycznej kawy można było zaś napić się na stoisku firmy „Pożegnanie z Afryką”.

Imprezę zakończyła kolacja pod gołym niebem, z menu przygotowanym przez restaurację Dworu Sieraków i degustacją doskonałych hiszpańskich tapas wyczarowywanych przez Fernando del Cerro, szefa kuchni w Restauracji Casa José, odznaczonej gwiazdką Michelina. Była to naprawdę nie lada gratka dla wielbicieli haute cuisine.

Monika Łazęcka, Winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) w Krakowie

 

Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji w galerii.