W weekendy czas momentalnie zwalnia. Można spać do południa, zakopać się z książką pod kocem, można też tak – jak ja – spędzić sobotę w kuchni. Wieczorem przychodzą goście.
Zamiłowanie do gotowania przyszło do mnie z czasem. Smaki poznawałam powoli, byłam często nieufna wobec wielu potraw. Z każdej podróży przywoziłam jednak nowe doświadczenia. Teraz dzielę się nimi na blogu.
Receptą na udaną kolację w gronie rodziny czy przyjaciół jest pyszne jedzenie i dobre winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...). W kuchni często eksperymentuję, ale gościom lubię podawać sprawdzone przepisy. Tak będzie również tym razem.
Na początek risotto z pieczoną dynią podkręconą chilli. To proste danie, ale wymagające uwagi i serca. Podam je z włoskim sauvignon blancjedna z najbardziej rozpowszechnionych na świecie białych ... Felicità z Tenute Albano Carrisi. Lekko ziołowa nuta wina podkreśli smak.
Zaostrzony w ten sposób apetyt trzeba zaspokoić czymś bardziej konkretnym. Jesienne wieczory bywają długie i zimne. Duszona na małym ogniu wołowina w winie z prawdziwkami na pewno wszystkich rozgrzeje. To, jakie wino do niej dodamy, ma znaczenie. Dobrze sprawdzą się szczepy o mocnej budowie, które dojrzewały w beczce dębowej. Nadadzą mięsu kruchości i pobiją smak. Koło mnie stoi urugwajski J. Carrau Pujol Gran Tradición z rocznika 2004. To zbyt dobre wino, by dolać je do wołowiny. Podam je na stół, a do potrawy użyję innego z tego samego szczepu (tannatJest francuską odmianą czerwonych winogron uprawianych gł... (...)).
Za oknem robi się ciemno. Deszcz zaczyna uderzać energicznie o parapet. W domu unosi się słodki zapach dyni zmieszany z grzybową nutą. Czas się szykować do kolacji. Dzwoni dzwonek do drzwi. Pierwsi goście marzną już na progu. Zapowiada się miły wieczór.
Dynię pokrój w kostkę o średnicy ok. 3 cm. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, przypraw dwiema szczyptami soli i płatkami chilli. Skrop oliwą i wymieszaj dokładnie. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz ok. 40 minut. (Jeśli masz możliwość, użyj programu do hydropieczenia). Wyjmij do ostygnięcia. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. W garnku podsmaż ją na oliwie, aż się zeszkli. W drugim garnku zagrzej bulion warzywny. Dodaj ryż i wymieszaj. Dodaj posiekany świeży tymianek. Cały czas mieszając, wlej najpierw wino, później stopniowo gorący bulion. Powtarzaj czynność, aż ryż wchłonie daną porcję bulionu. Po koniec przypraw solą i pieprzem. Dodaj upieczoną wcześniej dynię i wymieszaj. Zdejmij z ognia i dodaj parmezan. Dobrze wymieszaj.
Wołowina duszona
w winie z prawdziwkami
4 porcje
• 600 g udźca wołowego
• 300 g prawdziwków
• 1 cebula
• 1 marchewka
• 1 szklanka czerwonego wina
• 1 łyżeczka soli
• 2 ½ łyżeczki koncentratu pomidorowego
• 15 ziaren czarnego pieprzu
• 2 liście laurowe
• 2 ziarna ziela angielskiego
• 2 gałązki rozmarynu
Wołowinę pokrój na sporej wielkości kawałki. Cebulę pokrój w półplasterki, a marchewkę w kostkę. Mięso podsmaż na patelni z każdej strony i przełóż do garnka. Następnie zrumień cebulę na tej samej patelni. Dodaj do wołowiny. Zalej patelnię niewielką ilością wody, aby zachować wszystkie smakowite drobinki ze smażenia. Przelej do garnka. Dopełnij winem. Dodaj marchewkę oraz przyprawy – sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie i rozmaryn. Doprowadź do wrzenia i odstaw na najmniejszy ogień. Duś pod przykryciem ok. 2,5 godziny. Dodaj prawdziwki i gotuj jeszcze przez ok. 20 minut. Mięso można poszarpać i podać z ulubionym makaronem. Dobrze sprawdzą się też gnocchi.
Risotto z pieczoną dynią
4 porcje
• Pieczona dynia
• 350 g dyni
• 2 szczypty soli
• 3 szczypty płatków suszonego chilli
• 2 łyżki oliwy z oliwek
Risotto
• 300g ryżu arborio
• 180 ml białego wytrawnegookreślenie wina, w którym, teoretycznie, cały cukier na d... wina
• 450ml bulionu warzywnego
• ½ średniej cebuli
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• kilka łodyg świeżego tymianku
• 4 szczypty soli
• pieprz do smaku
• ¾ szklanki świeżo startego parmezanu
Dominika Bień
http://www.noziwidelecblog.com