Juliénas

    Juliénas – butelka i wino w kieliszkuJuliénas – apelacja AOC/AOP z regionu Beaujolais, jedna z tzw. cru beaujolais, a więc takich, które choć tworzą wina beaujolais, to mają prawo do własnej gminnej nazwy. Winnice obejmujące około 586 hektarów znajdują się na północ od głównej apelacji Beaujolais i Beaujolais-Villages i zajmują południowe i południowo-wschodnie stoki wzgórz na zachód od Saony. Tutejsze gleby są uważane za najbardziej różnorodne w całym regionie – wyżej dominują granity, bliżej rzeki przeważają gleby aluwialne, ale w obu przypadkach istnieją duże domieszki gliny. Klimat jest ciepły o suchych wiatrach i lekkich wpływach śródziemnomorskich. Główną odmianą jest tu gamay au jus blanc, która daje wina soczyste, ekstraktywne, ale niezbyt długowieczne, najlepsze do spożycia w przeciągu 2–3 lat. Zwykle są rubinowoczerwone, zaś w zapachu często można odnaleźć nuty brzoskwiń, wiśni i truskawek, z niuansem przyprawowym i kwiatowym. Szybko też w bukiecie wina pojawiają się nuty dojrzałości. Produkcja roczna win juliénas nie przekracza 15 tys. hektolitrów. Apelacja powstała w 1938 roku.

    Oprócz moulin-á-vent, juliénas jest zaliczane do najlepszych i najpoważniejszych win z regionu Beaujolais, w najlepszych latach zupełnie odcinających się od typowych beaujolais. Znajduje się tu wiele znanych winiarni, m.in.: Jean-Ernest Descombes, Georges Duboeuf, Château de Juliénas, Pelletier, Thorin-Peyret.

    Nazwa „Juliénas” pochodzi od imienia Juliusza Cezara, którego wojska operowały na tych terenach, zaś osadnicy rzymscy sadzili tu pierwsze winorośle.

    Czytasz hasło w słowniku ABC Wina.

    Zobacz też dłuższe teksty na ten temat:

    Arystokracja z Beaujolais

    Długa droga na szczyty