Priorat (kat. – El Priorat, hiszp. – Priorato)

    okręg winiarski w Katalonii, w północno-wschodniej Hiszpanii, leżący w prowincji Tarragona, nad rzeką Siurana.

    Stolica winiarska – Reus; klimat – łagodny, śródziemnomorski o wpływach kontynentalnych, z ciepłymi dniami i stosunkowo chłodnymi nocami; średnia opadów rocznych – 550–600 mm; średnia temperatura roczna – 15°C; Fot. W. Goglińskigleby – kamieniste i skaliste o dużej zawartości minerałów, w środkowej części wulkaniczne (zwane llicorella), zawierające warstwy czerwonych kwarców i czarnych łupków, nadające glebom „tygrysiego” kolorytu. Powierzchnia winnic – 1,7 tys. ha; powierzchnia winnic DOCa (kat. – DOQ) – 1000 ha; roczna produkcja win DO – około 10 tys. hl; położenie winnic – 100–600 m n.p.m. Struktura produkcji – zdecydowana większość przypada na wina czerwone (ponad 90%), produkcja białych, różowych i słodkich (poza apelacją) jest marginalna; średniawydajność – około 5–15 hl/ha; autoryzowane odmiany winogronbiałe: garnacha blanca, macabeo (zwana lokalnie „viura”), pedro ximénez, chenin, moscatel de alejandría, moscatel de grano pequeño, pansal i picapoll bianco; czerwone: garnacha tinta, garnacha peluda, cariñena (mazuela), cabernet sauvignon, merlot, syrah, tempranillo, pinot noir. Liczba winogrodników – około 5,85 tys.; liczba firm winiarskich – około 70. Najlepszeroczniki – 1976, 1979, 1980, 1985, 1992, 1993, 1994, 1995, 1996, 1998, 1999, 2000, 2001, 2003, 2005. Organizacje regionalne – Consejo Regulador de la Denominación de Origen Calificada Priorato. Na obszarze okręgu Priorato produkuje się słynne czerwone proirato oraz niewielkie ilości priorato blanco i rosado oraz słodkie wina szlachetne (vino generos) produkowane także w wersji rancio (ponad 15% alk.). Wina uzyskały status DO w 1975 r., a DOCa 2008 r.

    Fot. W. Gogoliński

    NAJBARDZIEJ ZNANI PRODUCENCI: Álvaro Palacios, S.L., Capafons-Osso, Cellers Blanch, Cellers Scala Dei (z tradycjami winiarskimi sięgającymi XII w.), Clos Mogador (René Barbier), Cooperativa Agricola de Poboleda, Cooperativa René Barbier, Cooperativa Unio Agraria, Cooperativa Vinicola del Priorat (SCCL), Costers del Siurana, S.A.T. (Pastrana & Jarque), De Muller, S.A., Delfi Duch Martoresi, Mas Martinet Viticultors, S.L. (Pérez i Ovejero), Masia Barril, Rotlan Torra.

    CHARAKTERYSTYKA. Kiedyś mały, zapomniany, mikroskopijny górski kataloński region, pod koniec lat 80. XX w. stał się miejscem produkcji doskonałych win, niemal powszechnie uważanych za jedne z najlepszych w Hiszpanii i na świecie. Ciężkie, mocne wina, podobne nieco do porto, które z łatwością osiągają moc 13,5% zachwyciły konsumentów.
    Najlepsze winnice mają wystawę północną i są położone na wysokości ok. 600 m n.pm.

    Fot. W. Gogoliński

    Fot. W. Gogoliński

    Fot. W. Gogliński