Tour de riesling

 

Alzacja to ciekawa opcja na kilkudniowe wakacje. Obowiązkowe miejsce odwiedzin dla wszystkich miłośników win białych. Winnice, malownicze wioski z domami o zabudowie szachulcowej, średniowieczne zamki, lasy, owocowe sady.

 

Warto wybrać się tu samochodem, którego bagażnik zapełnimy długimi zielonymi butelkami typu flute.

To właśnie tu na stokach masywu Wogezów rozciągają się winnice. Warto tu przyjechać i ruszyć przed siebie winną drogą zwłaszcza wczesną jesienią, gdy liście krzewów mienią się dumnie kolorowym kalejdoskopem barw. La Route des Vins d’Alsace liczy około 180 km. Zaczyna się w okolicach Marlenheim niedaleko Strasburga, a kończy w Thann obok Miluzy.

Koszulka lidera

Idealnym sposobem zwiedzania może być rower, który możemy wypożyczyć na miejscu. I nie chodzi bynajmniej o zdobycie koszulki lidera, lecz niespieszne przemieszczanie się od wioski do wioski, odwiedzając popularne weinstuben, czyli gospody. A czekają tam na nas puchary w postaci schłodzonych butelek rieslinga, gewürztraminera, pinot gris, muskatu czy sylvanera. A dla zwycięzcy mamy kieliszek wybornego wina musującego crémant(fr.) kremowy.Typ wysokiej jakości delikatnych win musując... (...) d’alsace.
Mieszkańcy już dawno zrozumieli jak ważnym dodatkiem do ich budżetu może być turystyka. W wioskach i miasteczkach znajdziemy pokoje gościnne i miejsca noclegowe. Nierzadko kwatery te wyposażone są w małe sale degustacyjne, gdzie za niewielką opłatą możemy spróbować całej gamy wyrobów lokalnych winogrodników. W ten sposób znajdziemy swoje ulubione wina i jednocześnie pozbędziemy się zbędnych kalorii, których dostarczy nam lokalna kuchnia.

Fot. Andreas Trepte

Znajome składniki

Ulubionymi ingrediencjami tutejszych kucharzy są wieprzowina, kiszona kapusta, ziemniaki, śmietana, mąka i masło. Mieszają się tu wpływy francuskie i niemieckie. Na śniadanie dostaniemy kawę i wspaniałe francuskie wypieki: croissanty, bagietki i pyszną drożdżową babkę z migdałami kougelhopf. Lunch to klasyczne tarte flambée – cienkie ciasto posmarowane śmietaną, z cebulą i wędzonym boczkiem, krótko pieczone w piecu chlebowym. A może plaster pasztetu strasburskiego z gęsich wątróbek w towarzystwie kieliszka któregoś z win typu vendange tardive(fr.) późny zbiór.., najczęściej słodkich, z późnego zbioru?
Alzacka obfita kolacja to choucroute – danie przypominające rodzimy bigos, kiszoną kapustę z różnymi rodzajami mięs i ziemniakami, duszone w sporej ilości rieslinga. Na trawienie dostaniemy pewnie kieliszek alzackiego destylatu owocowego eau-de-vie. Do najlepszych należy kirch, robiony z wiśni, lecz są też destylaty z gruszek, truskawek, malin, śliwek, mirabelek, a nawet z dzikich wiśni. Po tak grzesznej uczcie można się wybrać na wieczorny spacer po stolicy regionu.

Strasburg

Leżące nad Renem miasto jest wpisane na listę zabytków UNESCO. Nic dziwnego, skoro już kilka wieków temu znane było pod nazwą „miasta tysiąca kościołów”, z niezliczoną liczbą zabytków, poprzecinane siecią kanałów. Doskonała baza hotelowa, sprawna sieć tras rowerowych, ciekawa oferta gastronomiczna i lokalne winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) na każdym kroku – wszystko to sprawia, że Strasburg jest wdzięcznym obiektem do turystycznego podboju. Najważniejszym zabytkiem miasta jest wspaniała katedra Najświętszej Marii Panny, jedna z najważniejszych katedr Francji. W mieście znajduje się wiele ambasad i konsulatów, a dodatkowa obecność Europejskiego Trybunału Praw Człowieka i Parlamentu Europejskiego sprawia, że Strasburg ma wybitnie kosmopolityczny charakter.
Drugim miastem alzackim, które warto odwiedzić, jest malownicze Colmar, winiarska stolica regionu. Czas zatrzymał się tu w miejscu: typowa zabudowa, kanały, mostki i pelargonie w doniczkach. Przyjemnie jest spocząć przy fontannie i niespiesznie raczyć się winem, obserwując mieszkańców. Taka jest właśnie Alzacja – tu nikt się nie spieszy, bo po co. Rytm życia i tak wyznacza kalendarz pracy w winnicy.