Vintage Port 2016 – oficjalna premiera

tekst i fotografie – Justyna Korn-Suchocka

Confraria do Vinho do Porto – celebrowanie ogłoszenia Porto Vintage 2016 | fot. J. Korn-Suchocka

Degustacja młodego Vintage(fr., ang.) – winobranie, rocznik.. Port przypomina wizytę w sali dla noworodków – na pierwszy rzut oka wszystkie wyglądają tak samo.

Smak porto – wybierz swoją przygodę.

Producenci Porto pod bacznym okiem władz apelacyjnych, czyli IVDP – Instituto dos Vinhos do Douro e Porto – zadeklarowali produkcję Porto Vintage 2016. Wiosną tego roku zrobiła to zdecydowana większość winiarzy z doliny Douro (żeby rocznik został oficjalnie uznany za Vintage Year, deklarację musi złożyć ponad połowa członków Confraria do Vinho do Porto), o czym już pisaliśmy. Liczne degustacje en primeur(fr.) system sprzedaży stosowany głównie w Bordeaux i pra... (...) z udziałem dziennikarzy winiarskich pozwoliły uchylić rąbka tajemnicy i rozbudzić apetyty kupców oraz koneserów. 7 września 2018 w Porto odbyło się uroczyste nazwanie rocznika 2016 mianem Vintage Year. Przedstawiciele winiarni – ubrani w tradycyjne stroje konfraterni – wlewali po butelce swojego wina do ogromnego kieliszka, tworząc symboliczny wspólny Vintage Port 2016.

symboliczny moment: przedstawiciele winiarni tworzą wspólny Vintage Port 2016 | fot. J. Korn-Suchocka

Podczas degustacji poprzedzającej uroczystość wszyscy przyznawali zgodnym chórem, że rok 2016 był wyjątkowy. Chłodna i deszczowa wiosna z przedłużającą się wegetacją, po której nastąpiły gorące i suche lipiec oraz sierpień, wyraźne różnice pomiędzy temperaturami dnia i nocy we wrześniu – to wszystko sprawiło, że zbiory rozpoczęły się później niż zwykle, były o ok. 30% mniejsze, ale dojrzałość i jakość owoców była na najwyższym poziomie, zwiastując doskonałe winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...).

Jednak pomimo wspólnego mianownika – skoncentrowanej owocowości i taniczności – każdy producent, dzięki odmienności terroir, stosowanej winifikacji, wyborowi odmian (prawo apelacyjne dopuszcza ich kilkadziesiąt) tworzy różniące się od siebie wina. W ogólnej ocenie młode porto rocznikowe to przede wszystkim eksplozja ciemnych owoców: jeżyn, jagód, wiśni, wzbogaconych nutami ziołowymi (mięta), egotycznymi (skórki pomarańczy, imbir), kwiatowymi (bergamotka) oraz czekoladowymi. Dominuje w nim wyraźna taninakwas taninowy C76H52O46, naturalny garbnik o właściwościa... (...) – w lepszych próbkach bardzo soczysta, słodka. W większości przypadków degustowane wina z rocznika 2016 sprawiają przyjemność w piciu już teraz, choć dla koneserów porto oczywistym jest fakt, że dopiero za kilkadziesiąt lat pokażą swoją prawdziwą elegancję, głębię i wielowymiarowość.

Najwięksi gracze z Porto rozważają zadeklarowanie w przyszłym roku kolejnego rocznika (2017). Jako przyczyny (poza dobrą jakością) podaje się dużo niższe zbiory w roku 2016, zmianę cen (spory spadek notowań win rocznikowych) i coraz większe zainteresowanie klientów na świecie zakupem tego rodzaju win.

Dowiedz się więcej

Vintage Port to typ jednorocznikowego porto leżakującego w dębowych zbiornikach przez minimum 2 i maksimum 3 lata, po czym rozlewanego do butelek i dojrzewającego nadal przez kilkadziesiąt lat w środowisku niemal beztlenowym; przyjmuje się, że rocznikowe porto osiąga dojrzałość dopiero po co najmniej 10–15 latach dojrzewania. Wino nie jest filtrowane i wytrąca się w nim spory osad, przez co zawsze wymaga dekantacji. Posiada swoisty, bogaty lecz delikatny zapach oraz smak, jednak – co oczywiste – każdy rocznik cechuje się cechami innymi walorami aromatyczno-smakowymi.

Zob. W. Gogoliński, Różne twarze portweinu, „CW” nr 72 (grudzień 2014 – styczeń 2015), s. 77–78.