Za co kochamy Anię Starmach?

Książka Pyszne na każdą okazję powstała naprawdę z miłości do… ludzi! Autorka, przesympatyczna właścicielka jednego z piękniejszych uśmiechów w Polsce, deklaruje we wstępie, że gotowanie dla najbliższych osób, ale także tych, których dopiero poznaliśmy, to największa radość.

Zgodnie z tą zasadą skomponowała swoją najnowszą książkę, będącą kontynuacją dwóch części bestselerowych Pyszne 25. Jest ona podzielona na 5 rozdziałów opisujących dania właściwe na różne towarzyskie spotkania w gronie rodziny czy znajomych: Boże Narodzenie, kolację we dwoje, spotkania z przyjaciółmi, piknik i przyjęcie dla dzieci.

Miłościwie odniosła się również autorka do zabieganych czytelników – podobnie jak w Pyszne 25 i tym razem Ania Starmach zadbała, by proponowane w książce przepisy nie sprawiały gotującym wielkich problemów. Znajdziecie tu dania do szybkiego przygotowania również w sytuacjach awaryjnych, gdy np. wpadną niezapowiedziani goście, a w lodówce tylko ser… W przypadku bardziej skomplikowanych propozycji jak np. Beza Pawłowej autorka pokazuje (również na zdjęciach) krok po kroku, jak takie trudne danie przygotować i podać. Książka zawiera również kilka krótkich rozdziałów poradnikowych, pomagających zorganizować się w kuchni i podczas gotowania.

Pyszne na każdą okazję to wycieczka po kulinarnych ścieżkach całego świata – od orientalnych smaków, przez włoskie evergreeny takie jak pizza czy lasagne, po dobrze znane, ale na nowo skomponowane, dania polskiej kuchni domowej. Wielbiciele słodkości będą także zachwyceni – w książce znajdą bowiem całą masę przepysznych deserów i wypieków.
Polecam z całego serca – poradnik ze wszech miar przydatny na co dzień i od święta. A ponieważ zbliżają się Walentynki, zwracam uwagę na rozdział Kolacja we dwoje

KONKURS!

W DZIEŃ PIZZY – 9 LUTEGO 2015 – ZAJRZYJ NA NASZ PROFIL FB, POLUB GO I WPISZ KOMENTARZ DO POSTU O PIZZACH. DO WYGRANIA M.IN. EGZMEPLARZE KSIĄŻKI „PYSZNE NA KAŻDĄ OKAZJĘ”.

Anna Starmach
Pyszne na każdą okazję
Wydawnictwo Znak, Kraków 2014